У день голосування 25 жовтня спостерігачі ОПОРИ повідомляли про помилки в бюлетенях та спроби голосування без паспортів на Чернігівщині. Про що під час пресконференції 27 жовтня розповіли координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА та громадська омбудсменка із захисту виборчих прав ОПОРИ у Чернігівській  області.

«Спостерігачі ОПОРИ, які були на дільницях, фіксували не всюди хороше забезпечення антисептичними засобами. Більшість представників комісій купували маски власним коштом. Координованості в цьому процесі, на жаль, не було. Помилки у бюлетенях було виявлено перед та у день виборів, відповідно бюлетені не було виправлено та передруковано, більше того, на одній з дільниць зникло 100 бюлетенів. Скандали та конфлікти на дільницях, псування бюлетенів та намагання голосувати без паспорта зафіксовані в день виборів на Чернігівщині. До ОПОРИ надійшло багато дзвінків у день голосування від партій та кандидатів про підкуп виборців, проте після перевірки такі факти не підтверджувались», – коментувала день виборів  координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Чернігівській області.

За два дні до виборів у виборчому бюлетені щодо виборів міського голови Чернігова виявили помилку. Так, у виборчому бюлетені по Новозаводському районі, вказаний територіальний виборчий округ – Деснянський район. Як результат прийняте рішення (постанова ТВК №52 «Про вирішення питання щодо виправлення помилок у бюлетенях з виборів Чернігівського міського голови Чернігівського району Чернігівської області») для всіх, а саме – 47 дільниць по Новозаводському району у вигляді роз’яснення від ТВК про врахування цієї помилки, бюлетені не передруковувати.

«У день голосування ОПОРА фіксувала архітектурну недоступність дільниць та інформаційну недоступність. 25 жовтня до поліції Чернігівської області надійшло 93 повідомлення про ймовірні порушення виборчого законодавства. Загалом під час дня голосування інформації про суттєві порушення, які могли вплинути на виборчий процес, до поліції не надходило. Нагадаємо, що поліція Чернігова притягнула до відповідальності особу, яка вихопила у жінки, що проводила опитування біля виборчої дільниці, коробку із заповненими бланками та втекла. У Срібнянському районі поліція відкрила кримінальне провадження за фактом голосування виборцем більше одного разу», – повідомила під час конференції громадська омбудсменка із захисту виборчих прав ОПОРИ в Чернігівській області.

У день виборів спостерігачі ОПОРИ повідомили про зникнення 100 бюлетенів із 550 отриманих бюлетенів за кандидатів у депутати до Михайло-Коцюбинської селищної ради в Чернігівській області, на виборчій дільниці №740811 Михайло-Коцюбинської селищної громади. Голова комісії не була присутня під час всього перерахунку бюлетенів та не змогла прокоментувати, куди зникло 100 бюлетенів. Дільниця відкрилась пізніше, проте працювала у звичайному режимі й сподівалась на традиційно невисоку явку виборців.

На виборчих дільницях №741002, 741073 та 741033 в Чернігові виявили помилки в списках кандидатів, а саме – неспівпадіння прізвищ кандидатів у депутати від політичних партій із номером округу, що викликало суперечки та штовханину на одній із дільниць, що засвідчили представники ОПОРИ. Так, в бюлетенях списки кандидатів з округу 2 (виборча дільниця №741073) надруковані в окрузі 4 (виборча дільниця №741002). При цьому по цих дільницях голосування проводилось в звичайному режимі.

Через помилку в списках кандидатів виник конфлікт та штовханина між спостерігачами партії «За майбутнє», які намагались подивитись бюлетені, та головою ДВК Русланом Волощуком на дільниці №741002 за адресою: вул. Соснова, 23А, м. Чернігів, Чернігівська обл., 14034 (школа №5, хол). Голова ДВК штовхав спостерігачів партії та не давав змогу їм підійти до столів з бюлетенями, що видно на відео, яке знімали представники ОПОРИ на дільниці під час сутички. Голова ДВК заборонив використовувати свої слова для офіційного коментаря, вимагав вимкнути мікрофон та повідомив, що вже ходив по судах. 

Вже традиційно спостерігачі ОПОРИ фіксували на малих дільницях спроби голосування без паспорта, але ці спроби попереджались спостерігачами. На одній з дільниць №741088, що у приміщенні міського залізничного вокзалу, жінка з дитиною, яка прийшла на голосування, влаштувала скандал членам виборчої комісії, зіпсувала власні бюлетені та кидала їх у членів комісії.

Голосування поза кабінкою мало місце на кількох дільницях, після застереження спостерігача щодо порушення, ці дії припинились.

У Городнянському районі на одній з дільниць нетверезий чоловік спробував винести бюлетень, це помітили спостерігачі та члени комісії, та запобігли цьому.

Кілька разів до спостерігачів ОПОРИ надходила інформація про ймовірні порушення та підкуп виборців на виборчих дільницях, але після перевірки інформація не підтверджувалась.

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.