Член дільничної виборчої комісії стверджує, що виклик правоохоронців на виборчу дільницю, де він працює, є спланованою провокацією. Раніше членів цієї ДВК звинувачували у дочасному заповненні протоколів підрахунку голосів.

Спостерігачі ОПОРИ вже повідомляли, що на виборчій дільниці № 590708, що розміщена за адресою вул. Неплюєва М., 2А, с. Воздвиженське Ямпільського району, підрахунок бюлетенів почався лише о першій ночі 26 жовтня. Затримка була пов’язана з тим, що на виборчій дільниці працювала оперативна група Національної поліції, адже члени ДВК підозрювались в тому, що поставили підписи на протоколі підрахунку голосів ще до кінця голосування.

За словами члена ДВК № 590708 Сергія Пушка, виклик правоохоронців на виборчу дільницю, де він працював, є спланованою провокацією. «З самого першого моменту як зареєструвались дані особи (йдеться про групу спостерігачів – ОПОРА) на нашій дільниці, вони не мали наміру спостерігати за виборчим процесом. Відразу після реєстрації вони покинули дільницю і більше до вечора я їх не бачив», - пояснив член ДВК. Сергій Пушко переконує, що спостерігачі, які викликали поліцію, не були на виборчій дільниці і не бачили як проходив виборчий процес, а прийшли за кілька хвилин до закриття виборчої дільниці і були налаштовані вороже. Ці спостерігачі, за його словами, почали практично відразу вимагати протоколи підрахунку голосів, а потім викликали поліцію.

«В їхніх діях я вбачаю, що вони з першого моменту почали перешкоджати роботі виборчої комісії. Вони цілеспрямовано намагались спровокувати скандал і намагались знайти в роботі ДВК якесь порушення. На нашій дільниці були спостерігачі від різних партій, що унеможливлює проведення фальсифікацій на нашій дільниці», - заявив член ДВК.

Зокрема, Ніна Банник, голова Ямпільської ТВК, яка є комісією, якій підпорядковується ця ДВК, прокоментувала ситуацію із протоколами на цій дільниці Суспільному у Сумах. Де пояснила мотиви членів ДВК, які підписали протоколи раніше, ніж передбачає законна процедура:

«Порушили, підписали незаповнені протоколи, про що було повідомлено поліції, і їх органи. Вони цифри не ставили, вони просто зробили, як заготовку. Ви розумієте, що таке заповнити 40 протоколів? Тому вони вирішили прискорити цей процес і підписати протоколи, щоб потім тільки цифри внести, вони печатки поставили, внесли імена членів виборчої комісії і порозписувалися – і попалися», - сказала в своєму коментарі Ніна Банник.

Нагадаємо, що відповідно до статті 158-3 Кримінального кодексу України, підписання головою, заступником голови, секретарем, іншим членом виборчої комісії, комісії референдуму протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці або дільниці з референдуму, протоколу про підсумки голосування в межах відповідного виборчого округу, округу з референдуму чи про результати виборів або референдуму до остаточного заповнення протоколу, а також підписання такого протоколу не на засіданні виборчої комісії або комісії з референдуму карається позбавленням волі на строк від двох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.