Це вже не перший факт із незаклеєними належним чином спецпакетами для виборчої документації, про який ОПОРА повідомляє впродовж понеділка, 26 жовтня. Нині ситуація знову відбулася у приміщенні Броварської міської ТВК. Зафіксувати це правопорушення вдалося спостерігачці ОПОРИ.

У коридорі міської ТВК у Броварах, під дверима кімнати, де відбувається засідання комісії, спостерігачка ОПОРИ помітила членкиню дільничної виборчої комісії із пачкою спец пакетів з виборчою документацією, які були не заклеєні.

На зауваження ОПОРИ про недотримання вимог, інші члени ДВК№321245 попросили їх не чіпати, а щодо неналежного транспортування виборчої документації зазначили – «у них все добре».

На відео, яке зняла спостерігачка ОПОРИ, чітко видно – членкині ДВК похапцем почали заклеювати спецпакети із документацією просто на коліні, перегороджуючи спиною огляд. Також, як зафіксовано на відео, такі дії і прохання відійти членкині ДВК аргументували своєю втомою від роботи на виборах.

Спостерігачка ОПОРИ про виявлені порушення відразу повідомила голову Броварської міської ТВК.

Члени Броварської міської ТВК переглянули надане спостерігачкою ОПОРИ відео, однак не побачили у цих фактах проблему. За їх словами, у Виборчому кодексі України вказано, що ТВК має відправляти бюлетені на перерахунок в тому випадку, коли спецпакет має ознаки розпаковування, а у виявленому факті пакети просто не запаковані.

Броварська міська ТВК ухвалила рішення документи від ДВК №321245  прийняти до розгляду, а протоколи - до розпакування, звіривши дані із примірником протоколу, який був у одного з членів ДВК.

Усі дані під час перевірки членами ТВК співпали. Однак, після внесення даних у виборчу систему системним адміністратором було виявлено певні помилки у протоколі, а саме в частині, де фіксується розподіл голосів за кандидатів і партії. Тож члени ТВК проголосували за перерахунок бюлетенів, що відбуватиметься у цій же міській ТВК.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що згідно з п. 7 та 10 ст.251 Виборчого кодексу України, "перший і другий примірники протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці з відповідних місцевих виборів у відповідному виборчому окрузі, а за наявності - і відповідні примірники протоколу з позначкою "Уточнений", акт про видачу копій протоколу, складений відповідно до частини дев'ятої цієї статті, запаковуються. На пакеті робиться напис "Протокол про підрахунок голосів", зазначаються назва місцевих виборів, позначення та/або номер виборчого округу, номер виборчої дільниці, дата і час пакування, ставляться підписи присутніх членів дільничної виборчої комісії та печатка комісії. Третій примірник протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, поданих на відповідних місцевих виборах у відповідному виборчому окрузі, а також протоколу з позначкою "Уточнений" (у разі його складання) зберігається у секретаря дільничної виборчої комісії, четвертий примірник (з позначкою "Уточнений" у разі його складання) - невідкладно вивішується для загального ознайомлення у приміщенні дільничної виборчої комісії». Також «Пакети з протоколами дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, виборчими бюлетенями, контрольними талонами і предметами, списками виборців, а також (за наявності) окремими думками членів виборчої комісії, викладеними у письмовій формі, актами, заявами, скаргами та рішеннями, прийнятими комісією, після закінчення засідання комісії транспортуються до відповідної територіальної виборчої комісії у порядку, визначеному статтею 253 цього Кодексу".

У випадку виявлення ознак розпакованих пакетів з протоколами ТВК повинна прийняти рішення про перерахунок бюлетенів на цій виборчій дільниці. Також не закриті пакети можуть бути свідченням складання протоколів не на засіданні або внесення неправдивих відомостей до протоколів (частина 1 та 2 статті 158-3 Кримінального кодексу України).

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)