Солом’янська, Шевченківська, Подільська та Печерська ТВК у місті Києві всупереч виборчому законодавству перервали безперервні засідання, які мають тривати до встановлення підсумків голосування. Київській міській ТВК про ці випадки невідомо.

У понеділок, 26 жовтня, о 19:55 спостерігачка ОПОРИ разом з колегою прибула на безперервне засідання Солом’янської  ТВК та попросила члена комісії її зареєструвати. Однак їй відмовили, оскільки, як повідомив член ТВК, комісія йде на перерву до 11:00 27 жовтня. Після чого спостерігачі зауважили членам ТВК, що засідання має бути безперервним.

Незважаючи на це, комісія вирішила піти на заплановану перерву. Голова ТВК Геня Самборська-Берекець на відеозапис прокоментувала, що вони не закривають засідання, а оголошують перерву. “Подивіться, як працює ЦВК. Вони що - цілодобово працюють? Вони так само оголошують перерву на безперервному засіданні”, - зазначила голова ТВК.

Спостерігачів ОПОРИ занепокоїло питання, що ж відбуватиметься з тими комісіями, які вже привезли свою виборчу документацію до ТВК, але не встигли її передати. Геня Самборська пояснила, що всі коробки залишаться в приміщенні ТВК в “спеціальній” кімнаті, яка насправді є звичайним залом засідань. Цю кімнату мали б охороняти двоє представників поліції, але на момент, коли всі покинули приміщення ТВК, там залишився лише один поліцейський.

ОПОРА звернулася до представника районного відділу поліції Юрія Лося, який повідомив, що дізнався про рішення комісії йти на перерву лише о 19.52. Через те повний склад поліції для охорони ТВК ще не встиг приїхати, але зазначив, що ТВК буде перебувати під охороною “Беркуту” аж до початку засідання 27 жовтня.

Схожа ситуація склалась і в Шевченківській ТВК. Проте, як повідомляють спостерігачі ОПОРИ, на відміну від Солом’янської ТВК, офіційну перерву там не оголосили, а просто розійшлися, опломбувавши приміщення.

Печерська ТВК оголосила перерву до 13:00 27 жовтня. Про це комісія оголосила увечері 26 жовтня, о 21:10. Після того, як прибиральниця прибрала приміщення, комісія склала протоколи до сейфу та опломбувала його. Станом на 21:45 спостерігачам ОПОРИ не було відомо про посилення охорони на ТВК.

Крім того, спостерігачам ОПОРИ стало відомо, що Подільська ТВК теж пішла на перерву до 10:30 27 жовтня.

Спостерігачка ОПОРИ звернулася до голови Київської міської ТВК Валентини Королькової з питанням про офіційну позицію міської ТВК з приводу того, що ТВК переривають безперервні засідання. “Нам про це не повідомляли”, - відповіла жінка.

Відповідно до частини 1 статті 254 Виборчого кодексу України з моменту закінчення голосування територіальна виборча комісія розпочинає безперервне засідання, яке продовжується безперервно до встановлення підсумків голосування та результатів відповідних місцевих виборів у виборчому окрузі. На цей час члени територіальної виборчої комісії не можуть залучатися до виконання інших функцій, крім участі в засіданні виборчої комісії.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)