Вибори в Дніпропетровській області відбулися без суттєвих порушень, але на одній дільниці можуть визнати вибори такими, що не відбулися. Про це йшлося на пресконференції Громадянської мережі ОПОРА в Дніпропетровській області 26 жовтня.

В роботі комісій були проблеми, коли в переддень голосування чи 25 жовтня деякі члени комісії з керівного складу відмовлялися виконувати свої обов’язки і не з’явилися на виборчі дільниці. Це стало причиною затримки ранкового засідання і спричинило черги на виборчих дільницях. Найбільша активність виборців була у першій половини дня, з 10 до 13 години, потім дільниці були майже пусті. На дільницях не завжди дотримувались протиепідемічних заходів як самі виборці, так і члени комісій.

В сільській місцевості фіксувались випадки, коли виборці намагались проголосувати без документів, що засвідчують особу. На ВД №121007 (м. Кам’янске) голова Кам’янської міської ТВК Ганна Торішня спробувала отримати бюлетень для голосування не по своєму паспорту. Члени комісії їй його видали. Ганна Торішня таким чином влаштувала перевірку членам ДВК, яку вони не пройшли. Деякі члени комісії відмовлялися видавати бюлетені виборцям, які надавали ID – картку. Були і кумедні випадки – чоловік хотів винести бюлетені за межі виборчої дільниці, щоби порадитись з дружиною, яка знаходилась в цей час в автомобілі. 

На одній зі спецдільниць в Кривому Розі були надруковані в бюлетені не ті кандидати, відповідно вибори на дільниці будуть визнані такими, що не відбулися, буде призначене повторне голосування. Також порушення було виявлено спостерігачем ОПОРИ в с. Китайгород Дніпровського району. Під час голосування за місцем перебування члени ДВК №120619 (с. Китайгород, вул. Шкiльна) припустилися помилки. Першим 28 виборцям видавали по 6 бюлетенів, з яких 3 були з одного виду виборів (вибори до Китайгородської сільської ради). Коли члени ДВК усвідомили, що в них залишилась замала кількість бюлетенів, вони повернулися до дільниці та опечатали залишки бюлетенів. Таким чином іншим виборцям не вистачило бюлетенів. Тож, члени комісії вирішили видавати їм лише по три бюлетені. Таких виборців було близько 15 осіб. ОПОРА все зафіксувала, відео докази надані правоохоронним органам. 

ОПОРА зафіксувала велику явку в Новолатівській територіальній громаді Криворізького району – більше 50%. В той же час явка по Кривому Рогу складає приблизно 36%, і це найвищий показник серед міст Дніпропетровській області.

Ще до голосування ОПОРА привертала увагу ЗМІ та громадськості до можливих махінацій зі зміною виборчої адреси в Синельниківському районі. Спостерігачі ОПОРИ зафіксували як на дільниці прийшли голосувати люди, які фактично не проживають в тих населених пунктах, де вони зареєструвалися. «Вони самі зізнавалися, що насправді проживають в Іларіоново чи Підгородньому. Насамперед мова йде про Зайцівську громаду та с. Майське. Дані факти є кричущими. Якщо правоохоронці встановлять, що ці люди ввели в оману Державний реєстр виборців і їхнє волевиявлення вплинуло на результати виборів, на них буде чекати суд», - повідомив координатор Громадянської мережі ОПОРА зі спостереження за виборами в Дніпропетровській області.  


Станом на 11:00 26 вересня у Дніпрі, Кам’янському, Кривому Розі підрахували голоси та здали протоколи лише 15 – 20% комісій, з них третина відправлена на уточнення чи перерахунок. Новолександрівська територіальна виборча комісія Дніпровського району Дніпропетровської області проводила самостійно перерахунок бюлетенів однієї виборчої дільниці. В той час всі інші ДВК чекають своєї черги на території ТВК. Члени ТВК всупереч Виборчому кодексу України почали перерахунок по ДВК до прийняття документів всіх виборчих дільниць, які є на даному окрузі.«Для членів ДВК виявилася проблемною процедура підрахунку голосів. Я відвідував районні у місті Дніпрі комісії вночі і виявив, що лише в 2.30. приїхали перші члени ДВК до Соборної районної у місті Дніпрі ТВК, хоча в них кількість виборців складала 30 осіб. Причиною затримки в багатьох випадках стало незнання виборчого законодавства», - розповів координатор Громадянської мережі ОПОРА зі спостереження за виборами в Дніпропетровській області.  

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторитьвикористання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер 

(#вибори; #opora; #опора)