Питання оголошення перерви у своїй роботі стало перепоною для членів Обухівської міської ТВК, що на Київщині. Між учасниками конфлікту точилася суперечка на підвищених тонах, повідомляє спостерігач ОПОРИ, який перебуває у приміщенні ТВК.

Інцидент стався в Обухівській міській ТВК вже вдруге. Члени комісії винесли питання про оголошення перерви. По тому суперечка спалахнула між членами комісії та заступником голови ТВК.

Кожна зі сторін намагалася довести свою правоту. Звучали репліки про втому членів комісії та попередній досвід роботи в такому стані.

Після суперечки члени та заступник голови Обухівської міської ТВК таки не дійшли згоди щодо оголошення перерви. Після нетривалого конфлікту ТВК стала до роботи.

Відповідно до частини 1 статті 254 Виборчого кодексу з моменту закінчення голосування територіальна виборча комісія розпочинає безперервне засідання, яке продовжується безперервно до встановлення підсумків голосування та результатів відповідних місцевих виборів у виборчому окрузі. На цей час члени територіальної виборчої комісії не можуть залучатися до виконання інших функцій, крім участі в засіданні виборчої комісії.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.