День голосування на Львівщині пройшов без серйозних порушень, які могли б суттєво вплинути на підрахунок голосів. Виборці в області активізувалися у другій половині дня. Явка виборців у Львівській області склала 44,9%, а по місту Львову - 36%. В день голосування спостерігачі ОПОРИ фіксували низку процедурних порушень: голосування за межами кабінки, виніс і псування бюлетенів, видача бюлетенів одним членом комісії, відсутність інформаційних плакатів. Про це розповіли представники Громадянської мережі ОПОРА під час пресконференції 26 жовтня у Львові.

У переддень голосування Стрийська районна територіальна виборча комісія розглянула питання про виправлення поліграфічного браку у бюлетенях у виборчому окрузі номер 1 до Стрийської районної ради. Кандидати від партії “Голос” були надруковані у бюлетенях двічі. Навпроти своєї партії і навпроти ВО “Батьківщина”. Представники від ВО “Батьківщина” стали кандидатами від політичної сили “За майбутнє”. А кандидати від останньої політичної партії взагалі у бюлетені відсутні. Кількість нових бюлетенів, які потрібно було виготовити, – 41 711 штук для звичайних дільничних виборчих комісій, а також 696 – для спеціальних ДВК.

“Також додруковували бюлетені для трьох дільничних виборчих комісій у Франківському районі міста Львова. Львівська міська територіальна виборча комісія замовила кількість бюлетенів за попередніми розрахунками, забувши, що кількість виборців на цих дільницях збільшилася через те, що сусідню дільницю ліквідували. Для дільничної виборчої комісії №460703, що у місті Миколаїв не вистачало понад 300 бюлетенів у яких виборці мали голосувати за очільника Миколаївської міської територіальної громади. А для ДВК №460788 (село Болоня) бракувало 69 бюлетенів, у яких мали голосувати за партії і кандидатів до міської ради”, - розповів координатор Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Львівській області.

У місті Стрий чоловік розповсюджував агітаційні матеріали з ознаками “чорного піару” щодо одного з кандидатів на посаду керівника Стрийської міської територіальної громади. Натомість у містах Стрий, Самбір, Буськ, Броди, Львів, селищі Олесько спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА фіксували агітаційні матеріали кандидатів від 10 політичних партій і 3 кандидатів на посаду очільників громад. Агітаційні матеріали з вихідними даними були на деревах, зупинках громадського транспорту, дошках оголошень, парканах, хоча їх мали б прибрати кандидати і комунальні служби до дня тиші.

Також на вулицях великих міст Львівщини ОПОРА фіксувала соціальну рекламу кандидата на посаду міського голови Львова Назарія Брезіцького, приховану агітацію, яка за стилістикою і кольоровою гамою схожа на агітаційні матеріали кандидатів на посаду міського голови Львова Олега Синютки, Руслана Кошулинського, кандидатів на посаду міських голів Дрогобича Тараса Кучми і Червонограда - Валерія Давидюка. На білбордах були плакати, які могли асоціюватися у виборців із агітаційними матеріалами політичних партій “Громадянська позиція”, “Варта”, “За майбутнє”.

В день голосування 25 жовтня Громадянська мережа ОПОРА також проводила підрахунок явки виборців на основі статистично репрезентативної для всієї України вибірки дільниць, на яких перебували офіційні спостерігачі організації. Дані фіксувалися станом на 12:00, 16:00 і 20:00.

Станом на 20:00, за даними ОПОРИ, показник активності виборців у день голосування в межах України становив 35,94% (при похибці 1,14%), а у Львівській області - 44,9%.

Явка виборців у межах районів Львівської області була така:

  • Львівської області був таким:
  • Червоноградський район - 40,9%
  • Яворівський район - 42,75%
  • Дрогобицький район - 42,83%
  • Стрийський район - 47,14%
  • Золочівський район - 47,5%
  • Самбірський район - 49,82%
  • Львівський район - 49,85%

На ранковому засіданні виборчих дільниць №460445 та №461290 в межах територіального виборчого округу №5 Червоноградського району при підготовці бюлетенів для видачі виборцям, членами ДВК виявлено розбіжності у номерах дільниць на бюлетенях. Дана помилка була допущена підприємством-виготовлювачем при пакуванні виборчих бюлетенів з виборів депутатів до Червоноградської районної ради Львівської області. Члени двох дільничних виборчих комісій неналежно оглянули бюлетені під час перерахунку і завірили їх печаткою відповідної виборчої дільниці. Відтак, Червоноградська районна територіальна виборча комісія зобов’язала членів двох ДВК внести виправлення на усі бюлетені у полі “№ дільниці” згідно з номером своєї дільниці та завірити ці виправлення печаткою відповідної виборчої комісії з підписами голови та секретаря цієї комісії.

Координатор Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Львівській області зазначив: “Лише поодинокі дільничні виборчі комісії на Львівщині розпочали свою роботу із запізненням. Наприклад, ДВК №461978 (місто Львів) через те, що не встигли провести інструктаж, а ДВК №462110 (місто Львів) через те, що відсутніми були заступник і секретар, бо суб'єкти подання не зробили заміну, а попередні члени ДВК не вийшли на роботу. Натомість дільнична виборча комісія №460309 у селі Трибоківці (Бібрська міська територіальна громада) розпочала роботу із запізненням, оскільки комісія перераховувала бюлетені. Після перерахунку на ДВК виявили на 100 бюлетенів більше. Комісія замовила приблизну кількістю бюлетенів, бо ДРВ не дали вчасно списків виборців. Ситуація із зайвими бюлетенями переросла у конфліктну ситуацію між кандидатом на посаду Бібрського міського голови і членів ДВК”.

У день голосування спостерігачі мережі ОПОРА фіксували випадки, коли члени комісій працювали без масок, у приміщеннях ДВК не було кабінок для голосування для виборців, у яких виявили температуру. Керівний склад однієї із ДВК у місті Сокаль захворів на COVID-19, тому членам комісії довелося обирати головуючого і секретаря зі свого складу. А члени спецдільниці у лікарняному закладі Рудківської міської громади відмовилися йти до виборців, які хворі на COVID-19. У результаті з 56 виборців проголосувало 4. Усі вони члени цієї ж комісії. 

“Традиційно фіксувалися випадки голосування на виборчій дільниці з порушенням таємниці голосування, а саме здійсненням волевиявлення не в кабінці, а на колінах чи підвіконні. Деякі члени ДВК намагалися видати виборцю бюлетені без паспорта. Такі випадки були зафіксовані у селах Словіта, Олесько, Кути Золочівський район, село Гординя Самбірський район, місто Стрий. У селі Роздільне члени ДВК №461131 хотіли видати бюлетені особі, яка мала б голосувати за місцем перебування. Також на цій же дільниці зафіксовано видачу бюлетеня виборцю за світлинами паспорта у телефоні. Деякі виборці хотіли здійснити волевиявлення з додатком “Дія”, але члени комісій їм відмовляли, оскільки згідно із роз’ясненням ЦВК - це не може бути підставою для видачі бюлетеня”, - розповіла громадська омбудсменка із захисту виборчих прав у Львівській області

На бюлетенях з виборів депутатів до Львівської обласної ради у дільничній виборчій комісії №461251 (місто Львів) не були вказані номери дільниці. Також навпроти ВО “Свобода” відсутній кандидат під другим номером. На дільниці №461866 (місто Львів) спостерігач ОПОРИ зафіксував 7 спроб членів комісії видати виборцю бюлетень без печатки, а члени ДВК №462077 (місто Львів) видавали виборцям бюлетені, не зазначаючи при цьому у контрольних талонах жодної інформації: номер, за яким виборця внесено до списку виборців, підпис виборця, підпис члена комісії.

Три випадки зафіксовано, коли на одній і тій же дільниці №461749 (місто Новий Розділ), один член комісії видавав бюлетень. Ще один випадок зафіксовано у селищі Олесько (ДВК №460128).

Один із виборців виніс бюлетень із приміщення дільничної виборчої комісії №461589 (місто Новояворівськ) і спалив його. Другий виборець виніс бюлетень з дільничної виборчої комісії №461729 (місто Дрогобич). Ще двоє виборців порвали бюлетені у приміщенні ДВК №461665 (село Черчик) та №461798 (місто Стрий).

Також спостерігач ОПОРИ зафіксував, коли виборець. проголосував за межами ДВК.  Впродовж дня члени дільничної виборчої комісії №462084 (місто Львів) декілька разів навідувалися до одного з виборців за місцем голосування. Чоловік мав здійснити волевиявлення саме вдома, але представники ДВК там його не застали. Через деякий час виборець прийшов у приміщення дільничної виборчої комісії і заявив, що хоче проголосувати саме тут. Голова ДВК дільниці №462084 повідомила членів комісії і спостерігачів, що вони дозволять виборцю здійснити волевиявлення не у приміщенні ДВК, а на вулиці. Чоловік проголосував на сходах перед будівлею, де працює комісія, і кинув бюлетені у переносну скриньку.

У день голосування виборці, які приходили на дільниці у Винниках та Рудках виявляли, що за їхньою адресою виборчу адресу змінювали невідомі їм люди. Однак, це явище не було масовим, як до прикладу ОПОРА раніше виявила у селищі Східниці та місті Самборі.

На одній із дільниць у місті Жидачів були відсутні інформаційні плакати з кандидатами до Жидачівської міської ради, а у місті Новий Розділ - інформаційні плакати з кандидатами від політичних партій, які балотуються до Львівської обласної ради. Остання комісія не отримала їх від Стрийської районної ТВК. Також в інформаційних буклетах замість кандидатів від Української Галицької Партії до Львівської міської ради були кандидати від партії УДАР.

Правоохоронці склали протокол на кандидатку в депутати до Трускавецької міської ради від партії УДАР Лесю Дідик. Зі свідчень очевидців, кандидатка заважала роботі комісії, підвищувала голос на членів ДВК, вимагала по іншому розставити столи, за якими мають сидіти члени комісії, перешкоджала голосуванню виборців. А кандидат на посаду Дрогобицького міського голови Володимир Шутко (самовисування) блокував роботу ДВК, не пропускав виборців на дільницю, конфліктував з головою, спостерігачем ОПОРИ через те, що інформаційний плакат про нього не повісили на стіну, а поклали на столі.

У приміщенні екологічного коледжу Львівського національного аграрного університету, де працювали дві ДВК, в холі проводили опитування представники “Свободи Слова” Савіка Шустера та соціологічної агенції “Фама”. На столі поруч спостерігачка ОПОРИ зафіксувала агітаційні листівки з кандидатами від “Європейської Солідарності” та ВО “Свобода”. Ті, хто проводили опитування, зазначили, що листівки не їхні. Також зафіксовано спроби проводити у приміщенні дільничних виборчих комісій опитування від Володимира Зеленського. За інформацією поліції чимало виборців, громадських організацій зверталися до правоохоронців щодо незаконності проведення опитування “5 запитань від президента”.

Під час транспортування протоколів з ДВК на ТВК спостерігачі ОПОРИ фіксували процедурні порушення, а саме протоколи про підрахунки голосів не були запаковані у спецпакети.

За коментарями звертайтеся:

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)