25 жовтня в Україні відбулися місцеві вибори. Для Харківщині вони охарактеризувалися низькою явкою. За даними ЦВК у виборах на Харківщині взяли участь 508 901 виборців, або 32,57%. Це один з найгірших показників в Україні.

Про це проінформував координатор Громадянської мережі ОПОРА в Харківській області на пресконференції 23 жовтня в Харкові. За його словами, явка в області була трохи кращою за місто Харків.

Проблем із доступом на дільниці, які відкрилися вчасно, у спостерігачів майже не було. Лише у Харкові представники ОПОРИ не змогли потрапити на ранкове засідання на виборчій дільниці №631409, яка розташована у приміщенні КПНЗ «Харківський міський комплексний центр клубів за місцем проживання» на проспекті Слави, 5.

На дільницях, де перебували спостерігачі ОПОРИ, не було проблем із санітайзерами або масками для виборців. Однак, не завжди представники ДВК перебували в масках.

Громадський омбудсмен із захисту виборчих прав у Харківській області відмітив, що гроші виділяли на придбання захисних засобів із різних джерел.

«Гроші знаходили, але де було можливо. Саме представники місцевого самоврядування вели перемовини з бізнесом, які теж допомагали закривати питання. Питання було вирішено, але у Харкові, наприклад, на практиці його вирішили лише 24 жовтня. Ще 22-23 жовтня члени ТВК казали, що засоби захисту в них є лише ті, що вони придбали за власний рахунок. Але потім матеріали надійшли. Можливо знайшли додаткові кошти», - відмітив омбудсмен.

Крім того, представники ОПОРИ фіксували відсутність на деяких дільницях пандусів, а також кабінок для людей із порушенням здоров’я. У с. Сахновщина на дільниці №630777 (зареєстровано понад 500 виборців) спостерігач ОПОРИ помітив 3 кабінки для голосування. Хоча, за ч. 5 ст. 62 Виборчого кодексу України середні дільниці (понад 500 виборців) мають оснащуватися 4 кабінками. Там була також відсутня кабінка для голосування людей із ознаками хвороби. Після зауважень, четверту кабінку доставили.

За словами омбудсмена, на виборчих дільницях мали бути встановлені додатково кабінки для людей з підвищеною температурою. Однак, на більшості дільниць кабінка для людей з інвалідністю співпадала з кабінкою для людей з підвищеною температурою.

«На багатьох дільницях області вирішили об’єднати ці кабінки. І люди з маломобільних груп населення наражалися на небезпеку, адже заповнювали бюлетені у кабінках для людей з підозрою на захворювання. У Харкові ситуація була кращою і було по дві кабінки», - підкреслив громадський омбудсмен.

Щодо порушень, то їх представники ОПОРИ фіксували як під час самих виборів, так і вже вночі, під час проведення підрахунку голосів.

Зокрема, найбільш розповсюджені порушення, які фіксували представники ОПОРИ: здійснення волевиявлення поза межами кабінки, проблеми з розміщенням інформаційних плакатів, поодинокі випадки роздачі бюлетенів з помилками.

Крім того, на дільниці №630443 у селищі Золочів на вул. 1 травня спостерігач ОПОРИ зафіксував, як виборець фотографує бюлетень у кабінці для голосування. На зауваження спостерігача чоловік, який ймовірно знаходився у стані алкогольного сп’яніння, почав погрожувати фізичною розправою. Через погрози спостерігач ОПОРИ написав заяву до поліції.

Були випадки ймовірного підвозу виборців. Зокрема, у Черкаській Лозовій поліція встановила, що в автобусі, який можливо їхав до дільниці, роздавали ручки з партійною символікою.

Також координатор Громадянської мережі ОПОРА розповів що представники поліції реагували не тільки на заяви представників ОПОРИ, а й на публікації про порушення. Після появи публікацій на дільниці приходили правоохоронці й фіксували порушення.

Він зазначив, що спостерігачі фіксували порушення й після голосування, коли розпочався підрахунок голосів. Наприклад, були факти недопуску спостерігачів ОПОРИ.

Спостерігача ОПОРИ не допустили на вечірнє засідання дільниці №631017 у місті Лозовій. Під час засідання розпочався підрахунок бюлетенів. Спостерігач ОПОРИ прийшов на дільницю під час вечірнього засідання та намагався зареєструватися. Однак, представники ДВК заявили, що закрили дільницю о 20:00 та нікого не пускають. Спостерігач подав заяву в поліцію за фактом перешкоджання здійсненню виборчого права.

У Харкові на дільниці № 631657 спостерігачку ОПОРИ члени ДВК вирішили видалити після зауваження щодо порушення закону. Так, спостерігачка помітила, що голова комісії заповнює протокол олівцем, що є порушенням. Відповідно до частини 5 статті 251 Виборчого кодексу забороняється заповнення протоколів про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці олівцем, а також внесення до них без відповідного рішення комісії будь-яких виправлень та підписувати його і засвідчувати печаткою дільничної виборчої комісії до остаточного заповнення.

Після чого, члени ДВК вирішили видалити спостерігачку з засідання й зробили це з ще одним порушенням. Адже за законом процедура видалення спостерігача наступна: спочатку виноситься попередження, після чого вже можна ставити на голосування. Але ця процедура не була дотримана. Більше того, спостерігачці не надавали на руки завірену копію постанови про видалення. Представницю ОПОРИ видалили з дільниці, але при цьому не випускали з будівлі протягом кількох годин.

«Дії цієї комісії містять ознаки перешкоджання діям офіційних спостерігачів, а також перешкоджання діям представників територіальної виборчої комісії. Адже і спостерігачі, і члени ТВК,  журналісти мають право знаходитися під час підрахунку голосів», - відмітив координатор ОПОРИ.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)