Кабінки для голосування  з підручних матеріалів, процедурні порушення в комісіях, недопуск спостерігачів на дільниці, пошкодження виборчої документації та переписування протоколів в ТВК – у Житомирській області протягом дня голосування спостерігачі ОПОРИ зафіксували понад 150 інцидентів ймовірного порушення виборчого законодавства.

Про це 26 жовтня під час пресконференції розповів координатор спостереження ОПОРИ за виборами в Житомирській області. Спікером на пресконференції був і начальник ГУНП у Житомирській області Юрій Олійник.

«За  добу виборів ОПОРА зафіксувала в Житомирський області не менше 153 інцидентів. Ще на чотирьох територіальних виборчих комісіях працюють спостерігачі і процес триває. 44 з цих інцидентів пов'язані з матеріально-технічним забезпеченням дільничних виборчих комісій, а саме: відсутність кабінок, скриньок переносних для голосування на дому і стаціонарних для голосування у приміщенні ДВК, не відповідної площі, недоступності для маломобільних груп населення, відсутність плакатів з роз'ясненнями правил голосування та інформації про кандидатів. 20 випадків класифікується нами, як можлива фальсифікація виборчої документації дільничних виборчих комісій на територіальних виборчих комісіях. Це ті випадки, коли ДВК приїжджала на ТВК з неналежно оформленими  пакетами, бюлетенями, списками виборців або не запломбованими, або неправильно опечатаними або одним, а не з двома  протоколами про підсумки підрахунку. 17 випадків, які стосуються порушення підрахунку голосів. Ну і низька явка по Житомиру - це близько  28,8 %», - розповів координатор громадянської мережі ОПОРА у Житомирській області. 

Начальник ГУНП у Житомирській області Юрій Олійник зазначив, що у день голосування до поліції надійшло 36 повідомлень про порушення законодавства.

«Загалом з початку виборчої кампанії поліцейські Житомирщини зареєстрували 140 повідомлень про події, пов’язані з виборчим процесом, причому до 25 жовтня – 102 повідомлення; у день волевиявлення - 36 повідомлень та ще 2 повідомлення наступного дня. За результатами їх перевірки відкрито 29 кримінальних проваджень та складено 38 адміністративних протоколів. Безпосередньо у день голосування поліція Житомирщини зареєструвала 36 повідомлень про порушення виборчого законодавства.  За результатами проведених  перевірок 25 жовтня відкрито 8 кримінальних проваджень  та складено 5 адміністративних протоколів.  Ще два кримінальні провадження поліцейські відкрили уже сьогодні, 26 жовтня», - зазначив Юрій Олійник. Також він уточнив, що нині триває перевірка за заявою у соцмережі одного з кандидатів на посаду Житомирського міського голови та уточнюється  правова кваліфікація події.

Із заявою ОПОРИ щодо попередніх результатів спостереження на місцевих виборах можна ознайомитися за посиланням.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)