Спостерігачі мережі ОПОРА від 20:00 25 жовтня перебували у приміщеннях ДВК Київської області та відслідковують  перебіг підрахунку голосів на місцевих виборах. Фіксують і порушення, зокрема, заповнювання протоколів відразу всіма членами комісії, що суперечить нормам закону.

Зокрема, такий випадок стався у селі Пилипче, на Київщині, у приміщенні дільниці №07531. Спостерігач ОПОРИ зафіксував, як до заповнювання документу долучилися всі наявні на місці члени ДВК.

На зауваження спостерігача ОПОРИ про порушення законодавства вчиненням таких дій членами комісії – останні припинили заповнювати протокол та дослухалися до зауваження. По тому почали роботу згідно із законом.

ОПОРА нагадує, на час проведення підсумкового засідання ДВК протокольним рішенням доручає ведення протоколу засідання виборчої комісії заступнику голови або іншому члену, рішення заноситься до протоколу засідання ДВК та не оформлюється окремим документом (п.1.2. Порядок підрахунку голосів). Секретар ДВК на цьому засіданні вносить відомості до протоколів про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці (ч.3 ст.250 Виборчого Кодексу).

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)