Сокирянська міська виборча комісія прийняла рішення про перерахунок бюлетенів дільничної виборчої комісії №370313 (с. Братанівка, Дністровський район).

Приводом для цього стала заява спостерігачки Громадянської мережі ОПОРА щодо наявності ознак розпечатування пакетів з протоколами. Спостерігачка ОПОРИ зафіксувала на відео, як члени дільничної виборчої комісії намагаються запаковувати протоколи в спеціальні пакети в приміщенні міської територіальної виборчої комісії.

Згідно з ч. 10 ст. 254 Виборчого кодексу, в разі наявних ознак розпечатування пакетів із запакованими документами, територіальна виборча комісія зобов’язана прийняти рішення про повторний підрахунок голосів виборців на цій дільниці.

За інформацією спостерігачів ОПОРИ, аналогічні рішення були прийняті щодо дільничної виборчої комісії №730422 (с. Круглик, Дністровського району - розбіжності в протоколі), №730405 (с. Ворничани, Дністровського району - відсутність печаток на захисних пакетах), №730320 (с. Гвіздівці, Дністровський район - розбіжність в протоколі), №730550 (м. Чернівці - розбіжність в протоколі), №730083 (с. Луковиця, Чернівецький район - незапаковані протоколи), №730548 (Чернівці - наявність печатки ДВК в представників комісії при передачі протоколів).

Відповідно до ч. 12 ст. 154 Виборчого кодексу, повторний підрахунок голосів здійснюється територіальною виборчою комісією після розгляду і прийняття протоколів та інших документів від усіх дільничних виборчих комісій. У повторному підрахунку територіальною виборчою комісією голосів виборців на певній виборчій дільниці мають право брати участь усі члени цієї дільничної виборчої комісії і можуть бути присутніми кандидати в депутати, кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, їх довірені особи, уповноважені особи організацій партій, офіційні спостерігачі на відповідних місцевих виборах.

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)