Спостерігачі ОПОРИ зафіксували, що Дніпровська і Печерська ТВК приймають виборчу документацію в ДВК, не перевіряючи комплектність документів та цілісність їхньої упаковки, як того вимагає виборче законодавство. На зауваження спостерігачів члени ТВК не відреагували.

У Дніпровській та Печерській ТВК при прийнятті документів від ДВК не перевіряють їх комплектність та цілісність пакування. Спостерігачі ОПОРИ звернули увагу членів комісії на порушення, оскільки частина 4 статті 254 Виборчого кодексу України чітко визначає, що при прийнятті документів дільничної виборчої комісії територіальна виборча комісія перевіряє комплектність документів та цілісність упаковки усіх пакетів з виборчими документами. При цьому кожний член комісії має право оглянути кожний пакет з документами.

Зокрема, як повідомляють спостерігачі ОПОРИ, Печерська ТВК голосуванням прийняла рішення не відкривати коробки з документацією. Після голосування спостерігачі ОПОРИ процитували норму закону та зробили зауваження. Однак члени комісій не відреагували на зауваження належним чином і після того, як спостерігачі залишили приміщення, продовжили приймати документацію, не оглядаючи.

У випадку виявлення ознак розпакованих пакетів з протоколами ТВК повинна прийняти рішення про перерахунок бюлетенів на цій виборчій дільниці. Також незакриті пакети можуть бути свідченням складання протоколів не на засіданні або внесення неправдивих відомостей до протоколів (частина 1 та 2 статті 158-3 КК).

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)