У Херсоні на виборчій дільниці №650631 члени ДВК замість того, щоб визнати бюлетень із відсутньою печаткою недійсним, поставили на нього печатку уже під час підрахунку голосів.

На місце події викликали поліцію.

Процедура поставлення печатки на виборчих бюлетенях передбачена на засіданні дільничної виборчої комісії, що відбувається під час прийняття бюлетенів від ТВК. Таке засідання відбувається за 1-2 дні до дня голосування. Проставлення печатки на бюлетені у день голосування, а тим паче під час підрахунку голосів Виборчим кодексом України не передбачено.

Відповідно до ч. 10 ст. 242 Виборчого кодексу України приймання виборчих бюлетенів дільничною виборчою комісією відбувається на засіданні відповідної виборчої комісії невідкладно після прибуття членів виборчої комісії, які отримали бюлетені. Під час приймання бюлетенів дільничною виборчою комісією секретар дільничної виборчої комісії, а у разі його відсутності - визначений рішенням комісії член комісії розпаковує упаковку підприємства-виготовлювача та проставляє у визначених місцях кожного виборчого бюлетеня печатку дільничної виборчої комісії. Визначений рішенням дільничної виборчої комісії член дільничної виборчої комісії за необхідності проставляє на кожному виборчому бюлетені у визначеному місці номер виборчої дільниці, інший визначений рішенням дільничної виборчої комісії член дільничної виборчої комісії перераховує отримані виборчі бюлетені для кожних місцевих виборів окремо та для кожного виборчого округу, перевіряючи відповідність номерів (позначень) виборчого округу, до якого належить виборча дільниця, що отримала виборчі бюлетені.

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)