Станом на 8:00 ранку 26 жовтня низка виборчих комісій Київської області так і не змогла подати протоколи до територіальних виборчих комісій. Фіксують помилки у документах, тож відправляють ДВК їх виправляти. Натомість у деяких дільничних виборчих комісіях постала інша проблема – відсутність додаткових бланків протоколів.

Зокрема, проблема відсутності додаткових бланків протоколів, торкнулася виборчої комісії №321100, що у Білій Церкві. ДВК, підрахувавши голоси виборців, віддані під час місцевих виборів 25 жовтня, поїхала до Білоцерківської міської ТВК. Прийняти протоколи від дільничної комісії там не змогли, відправили на виправлення помилок. Однак запасних бланків протоколів у ДВК на той час не виявилось. Згідно зі слів спостерігача ОПОРИ, оригінали бланків на дільничній виборчій комісії №321100 роздали іншим спостерігачам та членам комісії.

Відповідно до п. 1.6 Постанови Центральної виборчої комісії від 15 жовтня 2020 року № 386 у разі складання протоколу шляхом занесення відомостей до відповідних полів електронної форми протоколу та виготовлення протоколу шляхом роздрукування (на офсетному папері білого кольору щільністю не менше 80 г/м2 (з елементами захисту – за наявності технічної можливості) формату А4, фарбою чорного кольору) примірники протоколу нумеруються та підписуються в порядку, визначеному частиною четвертою статті 251 Кодексу (пункт 1.5 цього Порядку), після чого кожний примірник протоколу засвідчується печаткою відповідної виборчої комісії. У нижньому правому кутку кожної сторінки кожного примірника протоколу, на вільному від записів полі, додатково ставляться підписи голови (а в разі відсутності голови – заступника голови) та секретаря виборчої комісії, які також засвідчуються печаткою цієї виборчої комісії.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)