Спостерігачі ОПОРИ фіксують, як до ТВК передають бюлетені з дільничних виборчих комісій у мішках, частина яких не опломбована. На районні у м. Полтава ТВК також передавали протоколи у незапакованих сейф-пакетах.

Спостерігачі ОПОРИ фіксували передачу виборчих бюлетенів на ТВК у мішках, що не містять пломб. Такі випадки, зокрема, зафіксовані у селищній ТВК Нових Санжар.

Схожий інцидент спостерігачі зафіксували у Горішньоплавнівській міській ТВК. Члени комісії відправили мішки з бюлетенями на доопрацювання. Проте, за спостереженням представника ОПОРИ, члени ДВК «доопрацювали» привезене просто у коридорі територіальної виборчої комісії.

Так само без пломб привозили і мішки з бюлетенями у Шевченківську районну в м. Полтава ТВК. Крім того, членам комісії передавали з дільниць і незапаковані спецпакети з протоколами підрахунку.

Незапаковані сейф-пакети представники ДВК подавали і на Київську районну у м. Полтава ТВК.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Полтавській області говорить: «Відповідно до ч. 37 та 38 ст. 250 Виборчого кодексу, виборчі бюлетені з голосами виборців, поданими за кожного з кандидатів у депутати, включених до територіального виборчого списку кожної організації партії, запаковуються у пакети. На пакеті зазначаються назва місцевих виборів, номер територіального виборчого округу, номер виборчої дільниці, назва організації партії, прізвище кандидата та його порядковий номер у територіальному виборчому списку організації партії, кількість запакованих виборчих бюлетенів, дата і час пакування, ставляться підписи присутніх членів дільничної виборчої комісії та печатка комісії.

Виборчі бюлетені з голосами виборців, які підтримали увесь територіальний виборчий список від організації партії, не підтримавши окремого кандидата у депутати, запаковуються у пакет. На пакеті зазначаються назва місцевих виборів, номер територіального виборчого округу, номер виборчої дільниці, назва організації партії, кількість запакованих виборчих бюлетенів, дата і час пакування, ставляться підписи присутніх членів дільничної виборчої комісії та печатка комісії».

У випадку виявлення ознак розпакованих пакетів з протоколами ТВК повинна прийняти рішення про перерахунок бюлетенів на цій виборчій дільниці. Також незакриті пакети можуть бути свідченням вчинення кримінального правопорушення - складання протоколів не на засіданні або внесення неправдивих відомостей до протоколів (частина 1 та 2 статті 158-3 КК).

За додатковою інформацією звертайтеся:

e-mail: [email protected]
 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт |Фейсбук |Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)