Спостерігача ОПОРИ видалили з дільниці №631657 у місті Харкові після того, як вона зафіксувала порушення – заповнення протоколу олівцем. Представники ОПОРИ написали заяву до поліції.

Спостерігач ОПОРИ прийшла на дільницю під час вечірнього засідання та слідкувала за виборчим процесом та підрахунком голосів. Вона зафіксувала порушення з боку членів комісії, а саме як члени дільничної виборчої комісії заповнювали протоколи про підсумки голосування на дільниці олівцем, що є незаконним.

Відповідно до частини 5 статті 251 Виборчого кодексу забороняється заповнення протоколів про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці олівцем, а також внесення до них без відповідного рішення комісії будь-яких виправлень, а також підписувати його та засвідчувати печаткою дільничної виборчої комісії до остаточного заповнення.

Заповнення протоколу олівцем є процедурним порушенням, може свідчити про підготовку до внесення до протоколу неправдивих відомостей.

Відповідно до частини 2 статті 158-3 Кримінального кодексу України  підробка або незаконне виготовлення виборчої документації, документації референдуму, використання або зберігання незаконно виготовленої чи підробленої виборчої документації, документації референдуму, а так само включення до виборчої документації чи документації референдуму завідомо недостовірних відомостей караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років.

Представниця ОПОРИ зробила зауваження членам комісії, після чого голова ДВК запропонувала членам комісії видалити представника ОПОРИ з дільниці. Після голосування голова ДВК запропонував спостерігачу покинути приміщення.

Члени ДВК порушили й процедуру видалення. Адже спочатку спостерігачу виноситься попередження, а вже після цього ставиться на голосування. Попередження зроблене не було (ч. 11 ст 60 ВК України).

На прохання отримати постанову про позбавлення права присутності офіційного спостерігача, голова ДВК відповів відмовою. За його словами, постанову можна буде побачити на стенді.  Через деякий час, спостерігачці надали ксерокопію постанови, але без мокрої печатки.

Згідно пункту 3 ч. 4 статті 37 Виборчого кодексу України рішення виборчої комісії з розглянутого питання письмово оформляється у формі постанови, яка повинна містити мотивувальну частину з посиланням на обставини, що зумовили розгляд питання на засіданні комісії

Представники ОПОРИ повідомили поліцію щодо перешкоджання права офіційного спостерігача при виконанні ним своїх повноважень.

Після видалення спостерігача з дільниці, її заблокували у будівлі за адресою: вул. Катерининська.8, де розташована ДВК та не випускали.

Неодноразовий приїзд поліції не допоміг, адже правоохоронці мали інструкцію не заходити до приміщень, де є ДВК після 20:00 і до моменту складання протоколів про підсумки голосування на виборчій дільниці.

Лише за кілька годин та дзвінків, до будівлі приїхали представники слідчо-оперативної групи та керівництво Основ’янської районної ТВК в місті Харкові. Інші спостерігачі ОПОРИ потрапити до ТВК не змогли.

Відповідно до ч. 11 ст 60 Виборчого кодексу України у разі порушення офіційним спостерігачем від громадської організації вимог ч. 10 цієї статті виборча комісія виносить йому попередження. У разі повторного або грубого порушення вимог ч 10 цієї статті виборча комісія може позбавити офіційного спостерігача від громадської організації права бути присутнім на засіданні виборчої комісії в порядку, встановленому цим Кодексом.

Згідно ч.10 статті 60 Виборчого кодексу України офіційний спостерігач від громадської організації не має права: 1) втручатися в роботу виборчої комісії, чинити дії, що порушують хід виборчого процесу або перешкоджають членам виборчої комісії здійснювати свої повноваження; 2) заповнювати замість виборця (у тому числі на його прохання) виборчий бюлетень; 3) бути присутнім при заповненні виборцем виборчого бюлетеня у кабіні (кімнаті) для таємного голосування або іншим чином порушувати таємницю голосування.

Відповідно до ст. 212-14 Кодексу України про адміністртаивні правопорушення України перешкоджання здійсненню виборцем, учасником референдуму свого виборчого права або права брати участь у референдумі, перешкоджання діяльності іншого суб’єкта виборчого процесу, процесу референдуму, ініціативної групи референдуму, комісії з референдуму, члена виборчої комісії, члена ініціативної групи референдуму, члена комісії з референдуму або офіційного спостерігача при виконанні ними своїх повноважень чи здійсненні своїх прав - тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. У разі, коли перешкоджання діяльності офіційного спостерігача супроводжуєтся обманом або примушуванням, то може стати питання про притягнення виних осіб до відповідальності за статтею 157 Кримінального кодексу України перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії референдуму чи діяльності офіційного спостерігача.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)