На одній із дільничних виборчих комісій, яка знаходиться у районному центрі – місті Вараш голоси виборців підраховуються з порушенням процедури, визначеної Виборчим кодексом. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Дільнична виборча комісія № 560890 (м. Вараш, м-н Перемоги, 8), яка єдина в області не розпочала голосування вчасно через втрату ключа від сейфу з бюлетенями, підраховує голоси виборців з порушенням процедури: не оголошують, за кого віддав голос виборець, а вказують лише порядковий номер в списку, після цього бюлетень віддається для сортування членам комісії; члени комісії беруть одразу по кілька бюлетенів; при підрахунку відсутні таблички із назвами партій. Разом з тим, комісія не голосує щодо бюлетенів, які викликають сумнів. 

Важливо також, що на той час, коли спостерігач ОПОРИ прибув на виборчу дільницю, то виявив, що комісією було порушено черговість підрахунку голосів. Так, на момент прибуття спостерігача, комісія вже підрахувала голоси виборців за депутатів у Вараську міську раду та голову міської ради, а тоді комісія рахувала голоси виборців за депутатів Вараської районної ради та Рівненської обласної ради.


 

У цей час голова комісії давала пояснення поліції незрозуміло щодо якого факту. Як поліція, так і голова ДВК надати коментар щодо причини отримання та надання пояснень відмовилася. 

Процедура підрахунку голосів виборців визначена статтею 250 Виборчого кодексу України. 

Зокрема, частина 2 вказаної статті визначає, що спочатку здійснюється підрахунок голосів виборців на виборах депутатів обласної ради, тоді районної ради, далі – на виборах міського голови і після того – на виборах депутатів міської ради.

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.