В Ужгороді на виборах до міської ради в окрузі №2 виявлено помилку у списку кандидатів від партії “Європейська Солідарність” - під номером 4 в рядку бюлетеня вказано прізвища двох кандидатів Володимир Цмур та Івана Темнікова. Про це ОПОРУ повідомив сам кандидат Іван Темніков.

Як  повідомив комунікаційниці ОПОРИ кандидат Іван Темніков, він мав п’ятий номер у списку кандидатів, а помилку в бюлетенів виявив вранці, 25 жовтня,

“Помилку виявили о 9 ранку. Я звернувся до ТВК за роз’ясненням стосовно цієї помилки та написав скаргу. Люди голосували, мої виборці, ставили цифру навпроти мого прізвища, вони зверталися до членів ДВК із питанням, як їм проголосувати за конкретну людину. Вони толком пояснити не могли. Я збираюся подавати до суду з цього приводу”, - зазначив кандидат у депутати від партії “Європейська солідарність” Іван Темніков.

За наявною інформацією, у бюлетені, ймовірно, не правильно вказані і номери наступних кандидатів. Так, кандидатка Лілія Лукеча вказана під номером 5 (кандидатка №6 за даними сайту ЦВК), кандидат Віталій Василечко вказаний під номером 6 (кандидат №7 за даними сайту ЦВК), номер 7 у бюлетені надруковано без імені кандидата.

За інформацією спостерігача ОПОРИ, дана ситуація обговорювалася і на вечірньому засіданні Ужгородської міської територіальної виборчої комісії.

“У зв’язку з тим, чи є якісь неточності у цьому виборчому бюлетені, тому що ми бюлетень не бачили, ми затвердили макет і передавали дільничним комісіям у п’ятницю їх в запакованих упаковках. В цьому випадку наша комісія зверталася до ЦВК за відповідними роз’ясненнями. Наскільки мені відомо, наш куратор ЦВК надав інформацію: якщо інформація підтвердиться про те, що у бюлетені з виборів депутатів до Ужгородської міської ради, є помилка у нумерації, що під цифрою чотири від партії “Європейська солідарність” - два прізвища, у ЦВК зазначили, що якщо будуть бюлетені з голосами за відповідну партію, то голоси за кандидатів під номерами 1, 2, 3 - будуть враховуватися за весь список та за відповідного кандидата, а голоси за кандидатів під номерами - 4, 5, 6, 7, враховуються як бюлетені за весь список партії “Європейська солідарність”, - зазначив щодо ситуації член Ужгородської міської ТВК від партії “Європейська солідарність” Яків Чернобук.

“Ситуація дуже неоднозначна і може дійсно стати підставою звернення до суду, - зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Закарпатській області. - Адже виборці, по суті, не змогли проголосувати за чотирьох кандидатів від партії “Європейська солідарність” в окрузі №2”. 

"У даному випадку порушене пасивне виборче право кандидатів, адже під час розподілу мандатів тепер у цих округах враховуватимуться лише голоси подані за підтримку політичної партії вцілому, подібні помилки нівелюють ефект відкритих списків як для виборців так і для самих кандидатів. Кандидати не включені до виборчих бюлетенів можуть мають право оскаржити порушення свого права в суді, Виборчий кодекс не передбачає порядку дій у таких випадках, тому наслідки такого порушення можуть бути встановлені в окремому рішенні суду у випадку зверення кандидатів", - зазначає старша радниця з юридичних питань ОПОРИ.

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.