Спостерігача ОПОРИ не допустили на вечірнє засідання дільниці №631017 у місті Лозовій. Під час засідання розпочався підрахунок бюлетенів. Представник ОПОРИ написав заяву до поліції.

Спостерігач ОПОРИ прийшов на дільницю під час вечірнього засідання та намагався зареєструватися. Однак, представники ДВК заявили, що закрили дільницю о 20:00 та нікого не пускають.

Представник ОПОРИ почав фіксувати порушення закону на відео, однак, члени дільничної комісії заявили, що знімати він теж не має права. Спостерігач подав заяву в поліцію за фактом пеершкоджання здійсненню виборчого права.

Відповідно до частини 8 статті 36 Виборчого кодексу України, на засіданнях виборчої комісії, у тому числі при підрахунку голосів та встановленні результатів голосування, на виборчій дільниці в день виборів чи в день повторного голосування у приміщенні, де проводиться голосування, мають право бути присутніми без дозволу чи запрошення відповідної комісії лише члени Центральної виборчої комісії, працівники Секретаріату Центральної виборчої комісії та Служби розпорядника Державного реєстру виборців, посадові особи відповідного територіального та регіонального представництва Центральної виборчої комісії, члени виборчих комісій вищого рівня, кандидати на відповідних виборах, їх довірені особи, уповноважені особи партій (організацій партій) - суб’єктів відповідного виборчого процесу, офіційні спостерігачі від кандидатів, партій (організацій партій) (не більше однієї особи від одного кандидата, однієї партії (організації партії), офіційні спостерігачі від громадських організацій, які отримали дозвіл мати офіційних спостерігачів на відповідних виборах (не більше ніж двох осіб від однієї громадської організації), а також офіційні спостерігачі від іноземних держав і міжнародних організацій, представники засобів масової інформації (не більше двох осіб від одного засобу масової інформації).

Згідно з пунктом 4 частиною 9 статті 60 Виборчого кодексу України офіційний спостерігач має право здійснювати фото-, відеозйомку та аудіозапис без порушення при цьому таємниці голосування виборців.

Перешкоджання спостерігачу і реалізації його права на спостережання тягне кримінальну відповідальність, якщо супроводжується обманом або примушуванням, застосуванням насильства, знищенням чи пошкодженням майна, погрозою застосування таких дій (ч. 1, 2 статті 157 ККУ). В інших випадках настає адміністративна відповідальність за статтею 212-24 КУпАП. 

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)