На виборчій дільниці №210754, що у ЗОШ №12 в Ужгороді, знайшли пачку із бюлетенями для голосування за кандидатів на посаду міського голови Ужгорода, які призначалися для виборчої дільниці №210734, що у ЗОШ №11 в Ужгороді. Таку інформацію комунікаційниці ОПОРИ повідомили в Ужгородській міській ТВК.

Як повідомляла ОПОРА, в Ужгороді на дільничній виборчій комісії №210734 члени ДВК 23 жовтня виявили нестачу однієї пачки бюлетенів для голосування за кандидатів на посаду міського голови Ужгорода. За інформацією ОПОРИ, в одній пачці знаходяться 500 бюлетенів.

Станом на 8:30 25 жовтня за інформацією голови Ужгородської міської ТВК Руслани Куберки, пачка бюлетенів не знайшлася. Станом на 21:30 відомо, що бюлетені знайшлися на іншій виборчій дільниці.

Як повідомила голова Ужгородської міської ТВК Руслана Куберка, ці бюлетені не використовувалися, тому наразі комісія має скласти акт про їх виявлення та погасити їх згідно з вимогами Виборчого кодексу.

“Важливо почути відповіді, чого саме ці бюлетені зникли, чого їх не виявили, скажімо, вранці перед днем голосування, і де ці документи перебували в час голосування, - зазначає координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Закарпатській області. - Відповіді на ці питання ми хочемо почути і від ТВК, і від правоохоронців”.

Відповідно до частини 11 статті 242 Виборчого кодексу у разі виявлення невідповідності підрахованої кількості виборчих бюлетенів кількості, зазначеній у витягу з протоколу територіальної виборчої комісії про передачу виборчих бюлетенів, дільнична виборча комісія складає у двох примірниках акт про невідповідність за формою, затвердженою Центральною виборчою комісією, із зазначенням встановленої рішенням дільничної виборчої комісії причини розбіжності. Один примірник акта передається до територіальної виборчої комісії, а другий зберігається у дільничній виборчій комісії. За наявності зазначених розбіжностей кількістю виборчих бюлетенів, отриманих дільничною виборчою комісією, вважається кількість, встановлена на засіданні дільничної виборчої комісії та зафіксована в акті про розбіжності і в протоколі засідання комісії.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)