У день виборів спостерігачі ОПОРИ фіксують агітаційні матеріали кандидатів і партій у різних районах Києва. Агітація наявна, зокрема, й поблизу виборчих дільниць.

У Святошинському районі Києва, неподалік дільниці №800763, що на вул. Якуба Коласа, 15Б, на асфальті спостерігачі ОПОРИ виявили квадрати із зеленим контуром, у яких написано «Зе!» та зазначено позначку «пташка» поряд з цифрами «01». За словами спостерігачів, таких квадратів було щонайменше 5 на шляху до виборчої дільниці. Такі ж квадрати наявні і на вулиці Жмеринській. Крім того, у Святошинському районі спостерігач зафіксував агітацію на будівлях, огорожах та стовпах.

Агітаційні листівки були наявні також в Оболонському (вул. Богатирська, 2В, 6А), Деснянському (вул. Мирославської, 31Б), Солом’янському (вул. Олекси Тихого), Подільському (вул. Западинська, 2В, 2Г) районах Києва.

 

Відповідно до частин 1 і 3 статті 52 Виборчого кодексу України передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування. Передвиборна агітація у період виборчого процесу поза строками, встановленими у цій статті, забороняється.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)