На виборчій дільниці №210129, що у місті Виноградові, члени дільничної виборчої комісії перед початком підрахунку голосів на дільниці не погасили невикористані бюлетені. Про це повідомляє спостерігач ОПОРИ з місця події. 

На дільниці №210129 після 20:00 члени ДВК почали діставати зі скриньок усі бюлетені для підрахунку голосів, однак, за інформацією спостерігача ОПОРИ, члени комісії не погасили невикористані бюлетені, як того вимагає закон.

Нагадаємо, згідно з Виборчим кодексом перед підрахунком бюлетенів зі скриньок, члени комісії мають погасити усі невикористані та зіпсовані бюлетені, відірвавши від них правий нижній кут.

Відповідно до частини 10 статті 250 Виборчого кодексу дільнична виборча комісія підраховує невикористані виборчі бюлетені. Кількість таких бюлетенів оголошується головою і заноситься секретарем комісії до протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці. Невикористані виборчі бюлетені погашаються шляхом відокремлення правого нижнього кута бюлетеня. Погашені невикористані виборчі бюлетені разом з бюлетенями, зіпсованими виборцями під час їх заповнення і повернутими членам дільничної виборчої комісії, які їх видавали, запаковуються. На пакеті робиться напис "Невикористані виборчі бюлетені", зазначаються назва місцевих виборів, позначення та/або номер виборчого округу, номер виборчої дільниці, кількість запакованих виборчих бюлетенів, дата і час пакування, ставляться підписи присутніх членів дільничної виборчої комісії та печатка комісії.

Лише після пакування невкористаних виборчих бюлетенів, контрольних талонів, списку виборців відповідно до вимог ч. 10-15 ст. 250 Виборчого кодексу України дільнична виборча комісія може приступати до відкриття скриньок та підрахунку бюлетенів.

 Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)