Спостерігачі ОПОРИ в Києві повідомляють про відсутність термометра, окремих кабінок для голосування осіб з ознаками респіраторних захворювань та інші порушення протиепідемічних заходів на виборчих дільницях міста.

У день голосування кожна ДВК мала організувати свою роботу та можливість проголосувати виборцям, зважаючи на протиепідемічні заходи, пов’язані з COVID-19.

Зокрема, згідно з пунктом 4  “Порядку здійснення протиепідемічних заходів під час організації та проведення виборів” перед початком роботи голова окружної, територіальної, дільничної виборчої комісії, в разі його відсутності - заступник голови виборчої комісії, а в разі відсутності голови та його заступника - секретар комісії визначає відповідальну особу, яка проводить опитування щодо наявності симптомів респіраторних захворювань та температурний скринінг.

Станом на 9 ранку на дільницях в Києві склалася така ситуація з термометрами: на вході до дільниці №800712 охоронець робив температурний скринінг, бо, за його словами,  в приміщенні школи були розташовані три дільниці; на дільниці № 800658 члени ДВК не вимірюють температуру, адже їх термометр несправний; на спеціальній дільниці №801086, що в приміщенні ДУ "Інститут епідеміології та інфекційних хвороб імені Л.В.Громашевського НАМНУ, немає термометра через те, що головний лікар відмовився його видати. Відсутність термометру спостерігачі ОПОРИ фіксували і на дільниці №801043.

Відповідно до п. 11 “Порядку здійснення протиепідемічних заходів під час організації та проведення виборів” на кожній дільниці повинна бути облаштована окрема кабіна для голосування та скринька для виборців, у яких виявлено підвищення температури тіла понад 37,2 °С та/або симптоми респіраторних захворювань. Біля входу та у приміщенні для голосування має бути нанесена розмітка, що вказує на необхідність дотримання фізичної дистанції (не менше 1 метра). За можливості забезпечується окремий вхід та вихід з приміщення для голосування. На дільниці та біля виходу з неї обладнуються контейнери/урни для централізованого збору та утилізації використаних засобів індивідуального захисту. Стільці, столи, меблі, які використовуються комісією, повинні бути виготовлені з матеріалів, що піддаються дезінфекції. Використання тканини на столах не дозволяється.

Незважаючи на те, що  на дільниці №801043 термометру не було, кабіна там була наявна.

На виборчих дільницях №800441 та 800783 була окрема кабінка, температуру міряють на вході в дільницю, а біля столів стоять антисептики, якими може скористатися кожен охочий.

На виборчій дільниці №800062, що розташована в Голосіївському районі міста Києва, при вході висіло попередження про дотримання дистанції та  відповідальна особа усім вимірює температуру. На кожному столі були наявні по 2 дезінфектори, але окремої кабінки  для осіб з підвищеною температурою не були. Спостерігачка ОПОРИ звернулась до голови з проханням визначити таку кабінку, але той сказав, що зробить це після обіду, оскільки зараз такої можливості немає.

Зразковою була виборча комісія №800154, в приміщенні була наявна розмітка, окрема кабінка та скринька біля неї. До того ж члени комісії забезпечили окремий вхід та окремий вихід для осіб, які мають симптоми респіраторних захворювань. В приміщенні відкриті були вікна, що забезпечували його провітрювання. При вході вимірювали температуру та був стіл з антисептиком. На виході з дільниці виборець міг викинути використані засоби захисту в окрему спеціальну урну.

У Дарницькому  районі на виборчій дільниці  №800197 була відсутня розмітка для виборців. 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)