На Верховинщині представники ОПОРИ продовжують фіксувати порушення виборчого процесу. Наразі вони побували на виборчих дільницях у Краснику та Ільцях.

Порушення представники Громадянської мережі ОПОРА виявили на виборчій дільниці №260054 у селі Красник Верховинського району.

По-перше, значна кількість виборців приходить на дільницю без паспортів. Хтось приходив з копією паспорта, хтось з військовим квитком, хтось з чужим паспортом.

По-друге, були зафіксовані випадки, коли люди голосували поза кабінкою для голосування.


По-третє, фактично на усіх бюлетенях поставлені лише печатки комісії і не вказано номер дільниці. А номер дільниці вписують безпосередньо перед видачою бюлетеня виборцю. Втім, були випадки, коли член комісії забував вписувати номер дільниці і видавав бюлетень виборцю без нього.


Аналогічне порушення представники ОПОРИ зафіксували у селі Ільці на виборчій дільниці №260055.


Відповідно до частини 10 статті 242 Виборчого Кодексу, під час приймання бюлетенів дільничною виборчою комісією секретар дільничної виборчої комісії, а у разі його відсутності - визначений рішенням комісії член комісії розпаковує упаковку підприємства-виготовлювача та проставляє у визначених місцях кожного виборчого бюлетеня печатку дільничної виборчої комісії і за необхідності проставляє на кожному виборчому бюлетені у визначеному місці номер виборчої дільниці.

Згідно з п. 1-2 ч. 1 ст. 6 Виборчого кодексу України паспорт громадянина України (у вигляді паспортної книжечки або картки) або тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України) є підставою для отримання виборчого бюлетеня і можуть бути використані на звичайних та спеціальних виборчих дільницях під час голосування на місцевих виборах.

 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.