На виборчій дільниці № 230192 у селище Балабине відвели під голосування приміщення класу в учбовому закладі. Виборці виконували свій громадянський обов’язок за шкільними партами без кабінок.

В селищі Балабине, що у Запорізькому районі Запорізької області спостерігачі ОПОРИ помітили можливі ознаки недотримання вимог таємного голосування. Випадок зафіксований 25 жовтня о 10.20 ранку на дільниці № 230192 за адресою вул. Престижна, 2а в гімназії «Престиж». Тут члени ДВК організували кімнату для голосування громадянами із симптомами гострої респіраторної вірусної інфекції. Проте до неї заходили виборцями не з ознаками захворювання, а за порядком звичайної черги.

Згаданий простір облаштований в класі російської мови та зарубіжної літератури. Голосування відбувалося на шкільних партах. На відео помітно, як в приміщенні перебуває двоє виборців із виданими їм бюлетенями. За свідченням представників ОПОРИ цього дня до класу для здійснення свого громадянського обов’язку заходило до чотирьох осіб.

Голова ДВК на дільниці № 230192 Світлана Гладиш зазначила, що рішення про відведення такої кімнати прийнято, щоб виборці не полишали дільниці не проголосувавши через велику чергу. Присутність члена комісії мала завадити виборцю продемонструвати свій бюлетень із позначкою іншим особам.

Згідно частини 5 статті 62 Виборчого кодексу України приміщення для голосування повинно бути обладнане достатньою кількістю кабін для таємного голосування.

Відповідно до пункту 11 Вимог до до приміщень дільничних виборчих комісій і приміщень для голосування та нормативи їх облаштування, затверджених Постановою ЦВК від 8 серпня 2020 року № 164 розміщення обладнання у приміщенні для голосування планується таким чином, щоб місця видачі виборчих бюлетенів, вхід і вихід з кабін для таємного голосування, виборчі скриньки були у полі зору членів дільничної виборчої комісії та осіб, які відповідно до Кодексу мають право бути присутніми у приміщенні для голосування, а також щоб забезпечувалося вільне пересування виборців, зокрема, на кріслах колісних та інших маломобільних груп населення.

За коментарями звертайтеся:
Таїсія Мельниченко, координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Запорізькій області
тел.: 067 726 23 83

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)