У Кропивницькому на двох дільничних виборчих комісіях виявили факт неправильного списку у бюлетенях кандидатів у депутати міськради Кропивницького. Зокрема, на дільниці № 350873 (селище Нове) виявили неточності 23 жовтня, а на дільниці №350825 (вулиця Варшавська, 2 МАУП) – в день голосування, 25 жовтня.

Як повідомляють спостерігачі ОПОРИ, вгорі на бюлетенях вірно вказано номер дільниці та округ. Однак на окрузі № 6 в бюлетенях вказали кандидатів у депутати міської ради Кропивницького з округу № 5. Станом на 11.00 на дільниці № 350825 уже проголосували 101 виборець.

«Члени комісії дільниці № 350873 (селище Нове)  вчасно знайшли поліграфічний брак у п’ятницю, 23 жовтня, ми їх вилучили і надрукували нові бюлетені. А на дільниці №350825 знайшла сьогодні уже після початку голосування, тому ми прийняли постанову, не додруковували бюлетені. Згідно з абзацом 1 пункту 2  частини 29 статті  250 Виборчого кодексу України голоси по цих бюлетенях будуть враховуватися по єдиному списку. Тобто всі голоси врахуємо за єдиний списком», – повідомила голова Кропивницької міської ТВК Тетяна Буземська у коментарі ОПОРИ.

«Ймовірно у поліграфії кандидатів сплутали місцями із різних округів. Адже дільниця №350873 знаходиться на окрузі № 5, а дільниця №350825 на окрузі № 6. А саме кандидатів від цих округів сплутали», – зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області.

Відповідно до пункту 3 частини 1 статті 242 Виборчого кодексу України, сільська, селищна виборча комісія - не пізніш як за п’ять днів до дня голосування та отримує виготовлені виборчі бюлетені не пізніш як за чотири дні до дня голосування в упаковці підприємства-виготовлювача на підставі акта приймання-передачі за формою, встановленою Центральною виборчою комісією.

«В даному випадку порушене пасивне виборче право кандидатів, адже під час розподілу мандатів тепер у цих округах враховуватимуться лише голоси подані за підтримку політичної партії вцілому, подібні помилки нівелюють ефект відкритих списків як для виборців так і для самих кандидатів. Кандидати, не включені до виборчих бюлетенів можуть мають право оскаржити порушення свого права в суді, Виборчий кодекс не передбачає порядку дій у таких випадках, тому наслідки такого порушення можуть бути встановлені в окремому рішенні суду у випадку зверення кандидатів», - зазначає радниця з юридичних питань.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)