У Дніпрі із запізненням на годину відкрилася виборча дільниця №121074. В Кам’янському відбувається масова роздача медичних масок біля дільниць, в Кривому Розі та П’ятихатському районі на дільницях присутні сторонні особи.

На виборчій дільниці №120867 у м. Павлоград комісія розпочала засідання раніше 7.15, а також не дала можливості спостерігачам оглянути сейф з бюлетенями.

На виборчій дільниці №120757 у м. Нікополь, що розташована на вул. Електрометалургів 33а, члени виборчої комісії, не завершивши ранкове засідання, виришіли впустити виборців для здійснення волевиявлення, хоча контрольних талонів в скриньках не було. Після зауваження спостерігача ОПОРИ, члени комісії зупинили виборців з бюлетенями і почали вкидати контрольні талони.

На виборчій дільниці №120453 у с. Миролюбівка (Кам’янський район, П’ятихатська громада) прийшли відразу два спостерігача на ранкове засідання від кандидата на посаду міського голови П’ятихаток Олександра Дубінчука.

Виборча дільниця №120983 у м. Кам’янске відкрилася о 8.20. Біля дільниці невідома особа роздавала медичні маски, але агітацію не проводилая. Так само поблизу шкіл №25 та №44 відбувається безкоштовна роздача масок. Згодом ОПОРІ стало відомо, що маски роздаються майже біля кожної дільниці.

На ВД №121008 (м. Кам’янске) близько 10.00. утворилася велика черга. Також спостерігачі ОПОРИ фіксують чергу на ВД №121009 (школа №25).

На ВД №120983 (м. Кам’янске) спостерігач ОПОРИ зафіксував, як кандидатка у депутати до міської ради м. Кам’янске від партії «Бджола» Наталія Сокол підходила до виборця, який тримав у руках бюлетень перед входом до кабінки для голосування. Після зауважень спостерігача ОПОРИ кандидатка пішла з дільниці.

На ВД №121007 (м. Кам’янске) голова Кам’янської міської ТВК Ганна Торішня спробувала отримати бюлетень для голосування не по-своєму паспорту. Члени комісії їй його видали. Ганна Торішня таким чином влаштувала перевірку членам ДВК, яку вони не пройшли.

На ВД №121005 (м. Кам’янске) виборець на інвалідному візку не зміг самостійно дістатися до дільниці через відсутність пандусу. Люди заносили його на руках.

На виборчій дільниці №121550 у Кривому Розі засідання розпочалося, зі слів спостерігача ОПОРИ, не з огляду сейфу, а з оголошення кількості бюлетенів. На дільниці порушено санітарні норми: між столами немає відстані 1 метру.

На ВД №121751 (м. Кривий Ріг) в приміщенні для голосування знаходиться стороння особа – охоронець.

Виборча дільниця №121074, яка розташована за адресою м. Дніпро, вул. Ростовська, 88, не відкрилася вчасно через те, що ввечері 24 жовтня секретар комісії відмовилась виконувати свої обов’язки.  Дільниця відкрилася о 9.00, обрано нового секретаря комісії.  

На виборчій дільниці №121246 (м. Дніпро) станом на 9.30. утворилася черга з виборців.

На ВД №121066 (м. Дніпро) виборець не розібрався, як заповнювати бюлетені, залишив їх на стільці і пішов. Комісія їх опечатала, на вечірньому засіданні буде вирішувати, що робити далі.

На ВД №1200115 (с. Вільне, Нивотрудівська сільська громада, Криворізький район) комісія не знайшла 100 бюлетенів до обласної ради. Голова ДВК Марія Самарська розповіла, що при прийомі бюлетенів на пачці було написано – 991 штука. При перерахуванні члени комісії виявили, що бюлетенів 990 штук, був складений акт розбіжності, бюлетені зачинені в сейфі, який був опломбований. 25 жовтня комісія виявила, що бюлетенів 890. Сейф не був пошкоджений. За версією голови ДВК Марії Самарської комісія помилилася при першому підрахунку. На дільницю була викликана поліція.

В с. Луб’янка, Синельниківського району, на ВД №120504 підвозяться виборці на шкільному автобусі. Староста села повідомила спостерігачу ОПОРИ, що був орендуваний шкільний автобус для підвозу виборців з інших сіл.

В м. Новомосковськ, на ВД №120807, станом на 10.00. вишукувалася черга з виборців.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)