Зустріч кандидатів від партії «За конкретні справи» з працівниками медичних закладів відбулась в приміщенні Шепетівського центру первинної медико-санітарної допомоги, який очолює кандидат до Шепетівської міської ради від цієї партії. Журналістів, які були присутні на заході, змусили покинути приміщення.

Зустріч кандидатів від партії «За конкретні справи» Олександра Гереги (до обласної ради) та Світлани Павлишиної (на посаду міського голови Шепетівки) з медпрацівниками відбулась у приміщенні КП «Шепетівський центр первинної медико-санітарної допомоги» близько 15 години 21 жовтня. Спостерігач ОПОРИ не був присутній на зустрічі, однак зафіксував, як приблизно о 16 годині з приміщення поліклініки виходили люди з брендованими пакетами партії «За конкретні справи», а відтак – і самі кандидати. Крім Олександра Гереги та Світлани Павлишиної, з будівлі виходили й інші висуванці партії, зокрема головний лікар центру ПМСД Андрій Нечипорук та лікар Ігор Трофімчук. Багато осіб були в брендованих масках з логотипом політичної партії «За конкретні справи».

Жінки, які виходили з приміщення, розповіли спостерігачеві, що працюють в медичній сфері, приїхали з села в бухгалтерію, і на зустріч потрапили «випадково». Головний лікар центру ПМСД Андрій Нечипорук заперечив, що в приміщенні роздавали агітаційну продукцію.

Нардеп-кандидат Олександр Герега теж заперечив ОПОРІ, що в поліклініці була агітаційна зустріч, і зазначив: «Декілька місяців тому ми, як меценати, з Галиною Федорівною Герегою прийняли рішення надати допомогу для відновлення інфекційного відділення. Ми приїхали, щоб ще раз подивитися, в якому воно стані, щоб порозмовляти, що ми дійсно це будемо робити».

Кандидат підтвердив, що спілкувався з медиками: «Ми говорили, що будемо робити свої справи. Бо люди ж не вірять. Нас попросили, щоб сказали людям хоча б, чому. Бо люди ж зневірені».

Потрапити на захід вдалося журналістам «33 каналу». У сюжеті про зустріч кандидатів у приміщенні поліклініки чути, як Олександр Герега зазначає, що це приватна зустріч і просить журналістів залишити приміщення. Відтак медійників змусили покинути заклад.  Спостерігачеві ОПОРИ журналістка повідомила, що через інцидент у медзакладі знімальна група одразу викликала поліцію, проте потім написала «відмову від претензій».

У розмові з представницею ОПОРИ 23 жовтня Ольга Дядюх розповіла що відмовилась від претензій, оскільки поліція приїхала вже тоді, коли кандидати покинули територію ЦПМСД, однак вона проситиме поліцію прокоментувати події на відео.

«Зустріч з кандидатами партії «За конкретні справи» відбувалася в робочий час у приміщенні закладу комунальної власності, який очолює кандидат в депутати Шепетівської міської ради від цієї партії Андрій Нечипорук. Отож, якщо під час заходу мала місце агітація, то такі дії можуть мати ознаки використання адміністративного ресурсу. А примушування журналістів залишити приміщення має ознаки перешкоджання журналістській діяльності під час зустрічі з кандидатами», – зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області.

У частині 5 статті 12 Виборчого кодексу України зазначено, що рівність прав і можливостей кандидатів, партій (організацій партій) – суб’єктів виборчого процесу брати участь у виборчому процесі відповідних виборів забезпечується, зокрема, рівним та неупередженим ставленням органів державної влади, місцевого самоврядування, державних та комунальних підприємств, закладів, установ, організацій, їх посадових та службових осіб до кандидатів, партій (організацій партій) - суб’єктів відповідного виборчого процесу.

Згідно з частиною 12 статті 57 Виборчого кодексу України кандидатам на відповідних виборах, які займають посади, у тому числі за сумісництвом, в органах виконавчої влади, органах влади Автономної Республіки Крим та органах місцевого самоврядування, державних, комунальних підприємствах, закладах, установах, організаціях, військових частинах (формуваннях), забороняється залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов’язаної з проведенням передвиборної агітації, підлеглих їм осіб, службовий транспорт, зв’язок, устаткування, приміщення, інші об’єкти та ресурси за місцем роботи, а також використовувати службові чи виробничі наради, збори колективу для проведення передвиборної агітації.

Відповідно до частини 2 статті 171 Кримінального кодексу України вплив у будь-якій формі на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків або переслідування журналіста у зв’язку з його законною професійною діяльністю – караються штрафом до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до чотирьох років.

Зазначимо, що раніше в Шепетівці ОПОРА фіксувала агітаційний банер партії «За конкретні справи» на будівлі інфекційного відділення центральної районної лікарні,  а також агітацію під час відкриття спортивного майданчика.

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)