Протягом жовтня у Житомирі агітаційні матеріали кандидатів можна було зустріти на кожному кроці. Місця обирали різні: електроопори, дерева, паркани, балкони, дорожні знаки, сміттєві баки, громадський транспорт і автомобілі. 

Спостерігачі ОПОРИ фіксували такі випадки та звертались до поліції. Всього протягом жовтня було зареєстровано 70 заяв про порушення ведення агітації кандидатами

Транспорт та зупинки

Зупинки громадського транспорту в населених пунктах стали популярним місцем для розміщення передвиборчої агітації кандидатів.  У Житомирі спостерігачі ОПОРИ фіксували плакати кандидатів на посаду міського голови Олени Розенблат від ВО “Батьківщина”,  Наталії Леонченко від партії “Опозиційна платформа - За життя”, Сергія Сухомлина від партії “Пропозиція”. Також розміщують агітацію на зупинках в населених пунктах поблизу обласного центру. 

 

Досить популярною є агітація на автомобілях. Спостерігачі ОПОРИ фіксують конструкції з агітаційними банерами, які спеціальний автомобіль перевозить з місця на місце, або ж вантажні чи легкові автомобілі, обклеєні листівками, чи плакатами партій та кандидатів. 

Курсує по Житомиру і мікроавтобус, обклеєний символікою партії “Пропозиція”.

Агітують кандидати і в громадському транспорті. Такі випадки були зафіксовані в Житомирі та Бердичеві. 

Паркани, будівлі, сміттєві баки та іменні лавки

Агітаційні плакати кандидатів можна побачити на балконах будинків, фасадах, приміщеннях магазинів. Кандидат в депутати обласної ради від партії “Слуга Народу” Олександр Швецов заклеїв фасад будівлі своїми плакатами. 

Агітки кандидата в депутати Олега Комісарчука від “Народного Руху України”  розклеєні на сміттєвих баках та знаках дорожнього руху.  

Електроопори з агітацією - тенденції кожних виборів. Зокрема, кандидати в депутати міської ради від Партії розвитку громад Іван Фурлет та Дмитро Ткачук листівки наклеїли на невеликі дошки та причепили до електроопор в центрі міста і обіцяють зняти до дня тиші.

Іван Фурлет вважає, що такий спосіб агітації не залишає сміття: “Без сумніву є куди рости. Але цей не залишає сміття і слідів, тому це цивілізований варіант, у порівнянні з поклейкою на стовпи. На жаль, немає грошей, на більш досконалий формат реклами, з якого брали приклад”.

Є випадки, коли агітаційні листівки підвісили на  гілки дерева.

фото Томи Коваль

Продовжують кандидати встановлювати і іменні лавки. Наприклад кандидат в депутати обласної ради Антон Ракович.

Хафанана та агітація чи провокація

Влітку 2020 року в Житомирі з’явились білборди та сітілайти, які по кольоровій гамі схожі на кольори та стилістику, яку використовує в своїй агітації партія “Слуга Народу”. На рекламних носіях розмістили текст, дуже схожий на текст пісні «Hafanana» відомого у 70-х роках співака Африка Симона.

 

Фото з сайту Житомир.info

Житомирський відділ поліції проводить слідчі дії за матеріалами досудового розслідування щодо розміщення цієї  зовнішньої реклами. Розслідування проводиться за ст.170 КК України (Перешкоджання законній діяльності професійних спілок, політичних партій, громадських організацій).

Також в середині жовтня у соцмережах публікували фото білборда кандидатки в депутати міської ради від партії “Слуга Народу” Тетяни Руденької на якому в написі було дві помилки.

Сама ж кандидатка називає це провокацією.

“11 жовтня у соцмережі була поширена інформація, яка паплюжить мою честь та гідність. А саме розміщення у Житомирі білборду з моїм зображенням і помилками, навіть не у моєму слогані. Хочу офіційно заявити, я не маю жодного відношення до цієї провокації”, – зазначила Тетяна Руденька у відеозверненні, опублікованому на її сторінці у Facebook.

Нагадаємо, що з 24:00 п’ятниці, перед днем голосування, вся агітація має бути знята. 

ОПОРА нагадує, що відповідно до частини 17 статті 57 Виборчого кодексу України розміщення матеріалів передвиборної агітації у транспортних засобах громадського користування та на їх зовнішній поверхні, у тому числі таксі, розміщення таких матеріалів у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, зупинках громадського транспорту, а також розповсюдження матеріалів передвиборної агітації через телерадіотрансляційні або інші інформаційні мережі сповіщання пасажирів та інформаційні табло у приміщеннях станцій та вагонах метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, на зупинках громадського транспорту, на проїзних разових, місячних чи інших квитках забороняється.

У ч. 13 ст. 57 Виборчого кодексу України забороняється виготовлення та поширення друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про підприємство, яке здійснило друк, тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника таких матеріалів.

Також зазначимо, що за ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення за порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів передбачена адміністративна відповідальність, яка тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340-1360 грн.) і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1700 грн.). Відповідно до ст. 255 Кодексу, протоколи про порушення мають право складати уповноважені особи виконавчого комітету та органи внутрішніх справ (Національної поліції). Порушеннями правил благоустрою вважаються: неналежний санітарний стан територій; влаштування звалищ побутового та будівельного сміття на  прилеглій та дворовій території (до уваги – особливо в районі приватного сектора); стоянка транспортних засобів на газонах; самовільне розміщення на спорудах, стовпах, опорах та інших не відведених для цього місцях оголошень, плакатів, об’яв; відсутність відповідного дозволу на розміщення реклами; несвоєчасне косіння об`єктів рослинного карантину, забур’яненість; відсутність договорів на вивезення сміття або сплати за надані послуги; виконання робіт з порушенням вимог благоустрою населених пунктів.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)