У період виборчої кампанії місцеві політики стають героями критичних публікацій, в яких використовуються оціночні судження, маніпуляції та бездоказові звинувачення. Такі матеріали мають ознаки замовності та часто стають рекламними публікаціями в соцмережах.

Протягом жовтня ОПОРА зафіксувала низку публікацій з елементами «чорного піару» у херсонських онлайн-виданнях та на сторінках у Facebook.

Сторінка «Правда Херсонщини» створена 17 серпня 2020 року. З перших публікацій на сторінці стає зрозуміло, що основну увагу автори приділяють народному депутатові, кандидату на посаду міського голови Херсона від політичної партії «Нам тут жити» Ігорю Колихаєву. У негативному контексті висвітлюються й представники цієї партії.

«...За всіма псевдодобрими і нібито благодійними намірами стоїть одна єдина мета — корупційним шляхом заробити побільше коштів для скупівлі української землі та розширення свого аграрного бізнесу», – йдеться про Колихаєва у публікації, в якій автори посилаються на статтю онлайн-видання «МОСТ».

Ще в одній публікації на сторінці «Правда Херсонщини» автори зазначають, що Ігоря Колихаєва у Херсоні нібито називають «зрадником», адже він «зрадив своїх виборців по 184 округу», балотуючись на посаду Херсонського міського голови. До тексту додається відео, в якому критикують сільськогосподарське підприємство, яке офіційно належить батьку Колихаєва.

За даними Бібліотеки реклами Facebook, за період з 15 по 21 жовтня на рекламу публікацій цієї сторінки витратили 577 американських доларів.

Facebook-сторінка «Наш Херсон» створена 31 серпня 2020 року. На сторінці поширюють критичні публікації й оціночні судження в негативному контексті про конкурентів Ігоря Колихаєва у боротьбі за посаду міського голови Херсона. 

На сторінці кепкують над кандидатом від партії «Слуга народу» Юрієм Кириловим, вживають нецензурну лексику, характеризуючи передвиборчі активності кандидата на посаду міського голови від партії «Опозиційна платформа – За життя» Михайла Опанащенка, говорять про багатства та «десятки бізнесів» кандидата Володимира Сальдо. Натомість Ігоря Колихаєва на сторінці називають «лідером виборчої кампанії» та людиною, яка «по праву користується безпрецедентною підтримкою виборців».

Зі сторінки також активно рекламували дописи. За останній тиждень на рекламу витратили 350 американських доларів.

Facebook-сторінка «За майбутнє – Херсон» створена 4 серпня 2020 року і оформлена у стилі політичної партії «За майбутнє». Однак публікації на сторінці мають критичних характер саме щодо кандидатів у депутати міської ради Херсона від цієї політичної партії: Віталій Богданов, Олена Урсуленко, Олег Романюк та інші. 

Онлайн-видання «Херсонщина 24» опублікувало матеріал «Херсонська кандидатка в депутати від ОПЗЖ Олена Мазур погрожує людям: подробиці». У тексті йдеться про те, що заступниця міського голови Херсона, кандидатка в депутати Херсонської міської ради від партії «Опозиційна платформа – За життя» Олена Мазур нібито «за допомогою залякувань голів ОСББ намагається отримати мандат в наступній каденції міськради». Автори посилаються на публікацію у Facebook чинної депутатки міської ради Херсона, яка балотується до міськради від партії «Слуга народу» Оксани Дьякової. 

Звинувачуючи Мазур у тиску на голів ОСББ автори матеріалу не наводять жодних доказів. Натомість в останньому абзаці вдаються до суджень про те, що Мазур «зрадила патріотичні погляди майдану».

«Така мімікрія пов’язана з тим, що в ОПЗЖ є шанси набрати досить великий відсоток голосів, а безпринципній Мазур все одно від якої політичної сили залишитись при владі та бути в центрі корупційних скандалів», – підсумовують автори публікації.  

Онлайн-видання «Типичный Херсон» опублікувало матеріал «Колыхаев отказывается от кресла мэра». У статті посилаються на «джерела» з команди партії «Нам тут жити», які нібито повідомили, що «тривають перемовини стосовно прийняття такого рішення», тобто зняття кандидатури Ігоря Колихаєва, який балотується на посаду міського голови Херсона. 

Жодних доказів, окрім анонімних джерел і оціночних суджень про кандидата, в тексті не наведено. Інформація про «зняття» кандидата не відповідає дійсності. За даними ЦВК, Ігор Колихаєв зареєстрований кандидатом на посаду Херсонського міського голови і бере участь у виборчій кампанії. 

На сайті Kherson.life вийшла стаття про кандидата на посаду міського голови Херсона від партії «Слуга народу» Юрія Кирилова під назвою «Ректор-схематозник Юрий Кирилов хочет стать мэром Херсона».

Уже в підзаголовку до матеріалу бачимо негативний контекст та оціночні судження стосовно Юрія Кирилова. «Кириллов – известный в Херсоне политический приспособленец и мелкий махинатор с бюджетными деньгами, да ещё и обладающий довольно низменными личными качествами», – йдеться в матеріалі.

У тексті Кирилова називають «мстивим керівником», «політичним невдахою». Описують епізоди професійної кар’єри в Херсонському державному аграрно-економічному університеті, не наводячи жодних фактів.

Онлайн-видання «Мій Херсон» опублікувало матеріал «У Голій Пристані міський голова домовився про коаліцію з Віталієм Булюком», де в негативному контексті з використанням оціночних суджень та анонімних джерел висвітлюється діяльність міського голови Голої Пристані і кандидата на цю посаду Олександра Бабича.

Зазначимо, що сайт «Мій Херсон» неодноразово публікував матеріали з критикою Бабича, використовуючи елементи чорного піару. В згаданому тексті міському голові закидають домовленості про підтримку з різними політичними партіями і обіцянки «виділення земельних ділянок в Голопристанській ОТГ його бізнес-оточенню» та інші привілеї, які нібито обіцяє Бабич.

«Як повідомляють власні джерела, в разі перемоги Бабича «Наш край» вступає в коаліцію з його оточенням для лобіювання власних інтересів. Зокрема, відомо, що планується повернення на посаду директора Голопристанської районної лікарні лікаря-мільйонера Леоніда Бритвіна, призначення якого лобіює Віталій Булюк, який опікується госпітальною радою як заступник голови облради», – йдеться в матеріалі. 

«Така співпраця Бабича та “Нашого краю”, схоже, принесла поки чинному очільнику Голої Пристані й фінансову вигоду», – вважають автори тексту, маніпулятивно натякаючи на іншу справу, пов'язану з декларацією Бабича про доходи. 

Використовуючи ресурс Tilda невідомі створили сторінку, де опублікували матеріал з ознаками «чорного піару» про Володимира Сальдо під назвою «Путь коррупции и рейдерства Владимира Сальдо – они все как-то сами умерли и покалечились, а я тут не при чем».

У матеріалі з перших рядків зазначають, що ім'я колишнього голови Херсона Володимира Сальдо «стало символом розрухи, занепаду, корупції, рейдерства та бандитських розборок». Далі в тексті описується політична кар'єра Сальдо. Загальновідомі факти подаються з оціночними судженнями та у негативному контексті.

Водночас, невідомий автор матеріалу наприкінці тексту схвально відгукується про одного з конкурентів Сальдо – Ігоря Колихаєва. «Колыхаев человек новый, не имеющий за собой особой политической репутации. Другими словами очернить его попросту нечем», – йдеться у публікації. 

23-10-20_Khersonshchyna-saldo

У сюжеті на YouTube-каналі «Народний Контроль Херсон» під назвою «Передвиборчі секрети» йдеться про голову Мирненської сільської територіальної громади Андрія Сучка, який балотується на цю ж посаду від політичної партії «Наш край».

Автори сюжету неодноразово натякають на корупційні діяння, які, за їхніми даними, вчиняв Сучок. «Корупція, конфлікт інтересів та підкуп виборців: мирненська громада проти голови», – з таких слів починається відео, яке автори називають «розслідуванням». Коментарі в сюжеті дають депутати сільської ради, мешканці селища, юрист. Депутати критикують Сучка за, на їх думку, «недобросовісне» використання коштів під час ремонту школи, виділення земельних ділянок громадянам, «цькування» селян та інші дії. Однак жодних доказів, окрім слів інших людей в сюжеті не наведено.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.