В Запоріжжі двоє учасників праймеріз на місцевих виборах від політичної партії «Слуга народу» висловилися про недобросовісність цієї процедури. Кандидати у депутати до Запорізької міської та обласної рад використовують у своїх дописах в соціальних мережах домисли та емоційну лексику на адресу своїх політичних конкурентів. Видання без зазначеного накладу, даних про реєстрацію та засновників поширювало інформацію проти кандидатів у голови Павлівської сільської ради.

Громадянська мережа ОПОРА провела моніторинг можливих ознак чорного піару на адресу політичних сил та зареєстрованих кандидатів на місцевих виборах у Запорізькій області, що відбудуться 25 жовтня. Увага зверталася на повідомлення у цифрових мережах та інформаційних сайтах.

2 жовтня із зазначенням слів Дмитра Ковальова, як колишнього помічника народного депутата від «Слуги народу» Євгена Шевченка, сайт «ZP-inform»  розповів про можливу фальсифікацію праймеріз від цієї політсили. Посилання на публікацію розміщено як рекламний допис. Серед інших матеріалів на сайті «ZP-inform»  – висвітлення інформації пов’язаної із діяльністю партії «Єднання» та позитивних здобутків Володимира Буряка на посаді міського голови.

Сторінка у Facebook під назвою «Встановити стелу на честь переможців «Російської весни» в Запоріжжі» виклала фотокарикатуру на народного депутата Володимира Кальцева і його брата депутата Запорізької обласної ради Сергія Кальцева. А також допис із ненормативним змістом на адресу одного з цих політиків.

Голова Запорізького обласного осередку політичної партії «Батьківщина» Владислав Куценко виклав два дописи із текстом «Повернемо клоунів до цирку» із намальованим клоуном в зеленій перуці.

Сайт «Запорожье. Гвозди» виклав публікацію «Боротьба ахметовський хлопчиків» із карикатурою на особу, що може бути Ренатом Ахметовим. На малюнку людина подібно до восьминога тримає в кінцівках банери кількох політичних партій: «Єднання» Володимира Буряка, «Порядок», «Слугу народу» та «Опозиційний блок».

Сайт «Голос Запоріжжя» повідомив, що міського голову Запоріжжя, лідера політичної партії «Єднання» Володимира Буряка звинувачують в розоренні міського бюджету. Цей заголовок винесений на підставі прес-конференція Тишечка, де він критикував міську владу.

Поблизу Запорізької міської ради ОПОРОЮ  помічена конструкція із банером. В цьому матеріалі звертаються до мешканців Запоріжжя не довіряти Олегу Панченко, оскільки він «не слуга народу, він крадій та шахрай». При цьому станом на 22 жовтня на сайті Центральної виборчої комісії серед осіб, що зареєстровані як кандидати до Запорізької міськради від політичної партії «Слуга народу» згаданий Панченко Олег Петрович 1974 року народження. На своїй сторінці у Facebook Олег Панченко виклав світлину свого посвідчення як кандидата на місцевих виборах від Запорізького обласного осередку партії «Слуга народу».

Кандидат у депутати до Запорізької обласної ради від «Партії Зелених України» Денис Нечепоренко виступає із критикою інших політсил, що беруть участь у місцевих виборах. В цих дописах він використовує емоційну лексику та домисли. Зокрема він пише: «В партії «Порядок» розуміють, що «всьо пропало»! Тому звуть на допомогу екстрасенсів, гадалок, відьм і провидців»

Кандидат у депутати до Запорізької обласної ради від партії «Європейська Солідарність» Олександр Константинов виклав допис, у якому назвав «Опозиційну платформу – За життя»  «партією кума Путіна Медведчука». Також він стверджує, що ця політсила підтримає на місцевих виборах чинного міського голову Запоріжжя та увійде до коаліції з партією «Слуга народу». 

Під час моніторингу виборчого процесу в Запорізькому районі представники ОПОРИ отримали бюлетень в форматі газети під назвою «Павлівка Вільна», що вийшов 19 жовтня.  Про кандидатів на посаду голови згаданої сільради Валерія Нікітенка та Олександра Супруненка тут зазначається, що ці особи «прагнуть звернути програму децентралізації та взагалі ліквідувати Павлівську громаду шляхом поглинання її містом Вільнянськ». Про іншу кандидатку на цю посаду Олену Линник пишуть, що «їй легко відмовитися від своїх слів та виступати за протилежне ніж учора». Кандидатку Ольгу Дерев’янко називають «рупором Кривохатька» (ймовірно йдеться про народного депутата України Вадима Кривохатька).  В цьому ж матеріалі агітують за чинного голову сільради Анатолія Клименка. У вихідних даних зазначається, що бюлетень створено за ініціативи активних мешканців Павлівської сільської ради на власних ресурсах. Наклад, засновники і місце, де здійснено друк не вказані.

Згідно з частиною 1 статті 277 Цивільного кодексу України фізична особа, особисті немайнові права якої порушено внаслідок поширення про неї та (або) членів її сім'ї недостовірної інформації, має право на відповідь, а також на спростування цієї інформації.

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)