Полтавська міська ТВК станом на ранок 23 жовтня не отримала виборчих бюлетенів у повному об’ємі. Тоді як обласна територіальна виборча комісія отримала їх 19 жовтня. Що не відповідає встановленим постановою ЦВК термінам.

Члени Полтавської міської ТВК повідомили спостерігачам ОПОРИ, що станом на 23 жовтня продовжили отримання замовлених виборчих бюлетенів. За інформацією голови комісії, кількість замовлених для виготовлення бюлетенів з виборів депутатів Полтавської районної ради (серед виборців, зареєстрованих на території Полтавської міськради) — 240093. Кількість виборців з виборчою адресою у Полтавській міській громаді, за даними Державного реєстру виборців, станом на 30 вересня — 239588 осіб. 

Станом на ранок 23 жовтня, за словами голови комісії Алли Назаренко, міська ТВК не отримала бюлетенів у повному обсязі: бракувало частини бюлетенів з виборів міського голови та депутатів міської ради по ТВО № 1 (до нього входить частина обласного центру та окремі села, що ввійдуть до територіальної громади).

21 жовтня спостерігачі ОПОРИ відвідали Полтавську обласну ТВК. Там тривала видача бюлетенів. За словами голови, на виробництві продукції бракувало фахівців через пандемію, тому виготовлення та доставка бюлетенів до ТВК відбулися із затримкою. 

Згідно зі зведеною заявкою обласної ТВК, бюлетені замовили у кількості 1155206 штук, при кількості виборців (за даними Держреєстру) 1100197 осіб. Тобто, приблизно на 4,5% більше від кількості тих, хто зареєстрований як виборець. При цьому ч. 8 ст. 240 Виборчого кодексу України вказує на те, що «виборчі бюлетені для кожної виборчої дільниці кожного виборчого округу виготовляються, як правило, у кількості, що на 0,5 відсотка перевищує кількість виборців, включених до списку виборців на відповідній виборчій дільниці».

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Полтавській області зауважує: «Відповідно до календарного плану місцевих виборів, затверджених постановою ЦВК №163 від 8 серпня 2020 року, обласна ТВК мала передати бюлетені районним, міським, сільським та селищним комісіям не пізніше, як за 6 днів до голосування (тобто, до 18 жовтня), міські ТВК — районним у місті не пізніше 20 жовтня (за 4 дні до дня голосування)».

За коментарями звертайтеся:
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.