У Богуславі, що в Київській області, кандидат у депутати до Київської обласної ради від політичної партії «Європейська солідарність» Арташес Татоян надав Богуславському Свято-Миколаївському чоловічому монастирю пожертву у вигляді 12 тисяч цеглин. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив настоятель храму Арсеній Пожарний.

Настоятель храму у дописі зазначив, що це перша частина із 40 тисяч обіцяних цеглин для будівництва 2-го та 3-го ярусу дзвіниці та центрального куполу Свято-Успенського Собору від кандидата Арташеса Татояна. Також додав, що схожа допомога була надана раніше у 2018 році та очікуються ще панелі перекриття для першого ярусу дзвіниці та двотаврові балки під центральний купол. Також настоятель храму Арсеній Пожарний зазначив у дописі, що висловлює щиру подяку кандидату в обласну раду від партії "Європейська Солідарність" Арташесу Татояну та позначив Фейсбук-сторінку останнього.

Громадянська мережа ОПОРА намагалася отримати коментарі від учасників події щодо ймовірного підкупу виборців. Настоятель Богуславського Свято-Миколаївського чоловічого монастиря Арсеній Пожарний у телефонній розмові зазначив, що в неробочий час коментарів не надає, відповіді на питання дати нині не може та запропонував телефонувати наступного дня.

У телефонній розмові зі спостерігачкою ОПОРИ кандидат у депутати до Київської обласної ради від політичної партії «Європейська солідарність» Арташес Татоян зазначив: «Не то, що це під вибори, а вже не перший рік я цій церкві допомагаю. Ця церква десь будується від 2015 року і я цій церкві допомагав минулого року, позаминулого року. Можете запитати в отця Арсенія, скільки раз я їм надавав допомогу. Я всім церквам Богуславського району і кожен рік допомагав».

Раніше ОПОРА вже повідомляла про дописи зі згадуванням кандидата Арташеса Татояна, де йшлося про його благодійну діяльність, яка стосувалася асфальтування доріг на Київщині. Ці дописи були розміщені на сторінці у Фейсбуці «ЄС Богуславщина».

Відповідно до ч. 6 ст. 57 Виборчого кодексу України встановлена заборона надавати виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, інших матеріальних та нематеріальних активів, у тому числі від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є партія (місцева організація партії), та інших благодійних організацій, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за партію (місцеву організацію партії) або згадуванням назви партії (місцевої організації партії), символіки партії.

Громадянська мережа ОПОРА зазначає, що ще 26 серпня 2020 року Національне агентство з питань запобігання корупції опублікувало роз’яснення щодо того, що політичні партії під час провадження статутної діяльності не можуть використовувати свої майно та кошти на благодійну діяльність, а благодійна допомога в період виборчого процесу не повинна надаватись від імені політичної партії або будь-яким чином пов’язуватись із її діяльністю, адже благодійна допомога від партії в період виборчого процесу містить ознаки непрямого підкупу виборців.

До слова, експерти Громадянської мережі ОПОРА підготували детальний текстовий експлейнер по всіх дотичних нормах законодавства, аби детально розібратися, що таке підкуп виборців та які дії в разі його виявлення.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)