Упродовж вересня та трьох тижнів жовтня у друкованих виданнях Закарпаття з’являлися різні матеріали, у яких згадували окремих кандидатів та політичні сили. Зокрема, у ЗМІ оприлюднювали матеріали про плани та цілі окремих політиків, які беруть участь у виборчих перегонах, думки кандидатів з приводу різних соціальних питань тощо. Оскільки у таких матеріалах зазвичай не подавали ще чиюсь альтернативну думку, це свідчить про незбалансовану подачу інформації. Також окремі ЗМІ публікували матеріали про здобутки чи плани деяких кандидатів без позначки «політична реклама». Такі випадки ОПОРА зафіксувала шляхом моніторингу друкованих видань області.

До моніторингу увійшли п’ять газет – «Новини Закарпаття», «Ужгород», «РІО», «Карпатський об’єктив», «Ясно», «Панорама».

У період моніторингу представниця ОПОРИ зафіксувала у газетах області як марковану згідно з законом політичну рекламу, так і матеріали зі згадками про окремих кандидатів та політичних сил без маркування. Зокрема, часто в газетах області писали про політичну партію «Слуга народу», «За майбутнє», «Батьківщина», «Рідне Закарпаття», «Разом сила», «Демократична партія угорців України». Також у публікаціях згадувалися і окремі кандидати – Сергій Ратушняк, Антон Ліврінц, Василь Гарагонич, Василь Петьовка, Андрій Лукач, Марія Бадида.

Наприклад, у газеті «Панорама» від 10 вересня оприлюднили матеріал із назвою «Ілля Токар йде у мери Мукачева». Авторка тексту – Оксана Прокопчук. У тексті розповідається про те, що політична партія «Слуга народу» визначилася із ключовими кандидатами на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року. Також у матеріалі зазначається, хто із представників партії міг би замінити чинного міського голову Мукачева на посаді, однак текст непромаркований у газеті як політична реклама.

У випуску газети «РІО» від 12 вересня у рубриці «Тема» розмістили матеріал із заголовком – «Чому я за Сергія Ратушняка? Бо це інвестиції, робочі місця та податки в казну Ужгорода, а не порожні гасла!». Авторка тексту – Тетяна Завізіон. У тексті йдеться про кандидата на посаду голови Ужгорода, ексмера та нардепа Сергія Ратушняка, однак на момент виходу публікації Сергій Ратушняк ще не був зареєстрованим кандидатом на місцевих виборах. Як йдеться у тексті, Сергій Ратушняк «це людина, яка власними руками і розумом створила тисячі робочих місць та залучила інвестиції в місто». Також у тексті авторка закликає Сергія Ратушняка балотуватися на посаду міського голови, а жителів Ужгорода – прийти на вибори та підтримати його кандидатуру. Біля цього тексту у газеті немає позначки «політична реклама».

Видання «Ясно» у своєму випуску від 16 жовтня опублікувало інтерв’ю із кандидаткою в депутати Ужгородської міської та Закарпатської обласної рад від політичної сили «Рдне Закарпаття» та керівницею Державної податкової інспекції міста Ужгорода Марією Бадидою. Ім’я автора текст не вказують, а сам матеріал безпосередньо стосується участі Марії Бадиди у виборчих перегонах. Зокрема, кандидатку запитують «з чим вона іде на вибори», який у неї порядковий номер у списку тощо. Позначка «політична реклама» біля тексту відсутня.

Крім цього, представниця ОПОРИ зафіксувала у газетах й матеріали з ознаками так званого «чорного піару». Йдеться про негативні думки на  адресу окремих кандидатів й зокрема – чинного міського голови Ужгорода Богдана Андріїва.

Такі випадки зафіксовані в газеті «РІО». Наприклад,  у матеріалі «Їхні методи» у випуску від 17 жовтня у негативному контексті згадуються кандидати на посаду міського голови Ужгорода – Віктор Щадей та Богдан Андріїв. Натомість в кінці тексту вказується, що Ужгороду потрібен сильний та незалежний мер, яким міг би стати Сергій Ратушняк – місцевий політик, колишній мер Ужгорода (1994-1998 та 2006-2010 роки), екснардеп (2002-2005 роки) та ексдепутат Закарпатської обласної ради (2000-2002 роки).

У газеті «Новини Закарпаття» усі матеріали зі згадками про кандидатів та політичні партії, які є суб’єктами виборчого процесу, у період моніторингу були промарковані як політична реклама.

У газеті «Ужгород» у період моніторингу висвітлювали діяльність міської ради та зокрема – чинного міського голови Ужгорода Богдана Андріїва, який є і кандидатом-самовисуванцем на цю ж посаду. Крім цього, у місті безкоштовно розповсюджують спецвипуск цієї газети із виключно позитивною інформацією про міського голову.

У газеті «Карпатський об’єктив» представниця ОПОРИ виявила лише окремі згадки про діяльність ГО «Товариство угорської культури Закарпаття – КМКС», іншої політичної реклами на сторінках цієї  газети не зафіксовано.

Відповідно до частини 4 статті 57 Виборчого кодексу засобам масової інформації, їх посадовим та службовим особам і творчим працівникам під час виборчого процесу у своїх матеріалах і передачах, не обумовлених угодами, укладеними відповідно до вимог частини третьої статті 55 і частини другої статті 56 цього Кодексу, забороняється агітувати за або проти кандидатів, партій (організацій партій), оцінювати їхні передвиборні програми або надавати їм перевагу в будь-якій формі.

Згідно з частиною 8 цієї ж статті Кодексу включення до інформаційних теле-, радіопрограм передвиборних агітаційних матеріалів кандидатів, партій (організацій партій) або політичної реклами забороняється. Політична реклама повинна бути відокремлена від інших матеріалів і позначена як така.

Згідно з частиною 3 статті 54 Виборчого кодексу відповідним засобом масової інформації не пізніш як у перший день виборчого процесу відповідних виборів  встановлюються розцінки вартості одиниці друкованої площі та одиниці ефірного часу для проведення передвиборної агітації за рахунок коштів виборчих фондів. В свою чергу  друковані засоби масової інформації, які мають намір розміщувати матеріали передвиборної агітації, зобов’язані не пізніш як на третій день після початку виборчого процесу відповідних виборів опублікувати розцінки одиниці вартості друкованої площі. Загальнодержавні друковані засоби масової інформації здійснюють таку публікацію в газетах «Голос України» та «Урядовий кур’єр», а регіональні та місцеві – у відповідних друкованих засобах масової інформації.

Відповідно до частини 4 статті 56 Виборчого кодексу України в разі неопублікування розцінок вартості друкованої площі в зазначені строки, розміщення агітаційних матеріалів у відповідних друкованих засобах масової інформації забороняється.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)