На Кіровоградщині спостерігачі ОПОРИ написали понад 50 заяв у правоохоронні органи щодо порушення виборчого законодавства. Найбільше заяв до поліції написано щодо агітації без вихідних даних, на другому місці по кількості порушень розміщення агітації у невстановлених місцях, на третьому – непрямий підкуп виборців. Про це  на пресконференції у Кропивницькому розповіли представники Громадянської мережі ОПОРА.

Координаторка спостереження Громадської мережі ОПОРИ за виборами у Кіровоградській області зазначила, що більшість заяв було залишено без розгляду - у відповідях заявникам зазначено, що інформація про відсутність вихідних даних не підтвердилася.

«Ймовірно, зовнішню рекламу переклеювали, або доклеювали вихідні дані. По частині заяв наших спостерігачів є адміністративні провадження. На початку виборчої кампанії агітацію без вихідних даних розміщували більшість політичних сил. Нині можна говорити, що більшість партій зазначають вихідні дані. Щодо агітації у невстановлених місцях, то на цій виборчій кампанії вирізнилося місто Світловодськ – це  і реклама на зупинках, електроопорах і навіть на рейсових автобусах», – зазначила.

Спостерігачі ОПОРИ також фіксують порушення виборчих стандартів, в основному це стосується адміністративного ресурсу. Ймовірне використання медійного, кадрового та бюджетного адміністративного ресурсів найбільш поширене у місті Кропивницький і стосується партій «Слуга народу» та «Пропозиція».

Також, за словами координаторки спостереження Громадської мережі ОПОРИ за виборами в області, наразі відомо про два випадки втрати печаток членами дільничних виборчих комісій. До того ж, наразі продовжують змінювати членів дільничних комісій.

«На виборчій дільниці у селі Микільське Олександрійського району виборча дільниця № 350658 троє осіб контакті по коронавірусу. Зараз йде мова про заміну цих членів комісій», – підкреслила. 

Були зафіксовані і випадки поширення матеріалів з ознаками «чорного піару», зокрема проти чинного міського голови Кропивницького, кандидата на цю ж посаду від політичної партії «Пропозиція» Андрія Райковича розміщували наклейки, білборди тощо. Найбільше випадків використання чорного піару зафіксовано у соціальних мережах. У традиційних ЗМІ натомість такі випадки практично не зустрічаються.

«Громадянською мережею ОПОРА розроблено моніторинговий інструмент для проведення аналізу стану доступності приміщень для голосування та прилеглої території до виборчої дільниці. Методологія включає 15 індикаторів, які визначають рівень доступності виборчих дільниць за 3 критеріями: прилегла територія, вхід до будівлі та приміщення для голосування. Апробація інструменту проходила на 500 виборчих дільницях, які обуло обрано, використовуючи соціологічну вибірку, завдяки чому наведені в дослідженні результати є репрезентативними для всієї території України. Дослідження було проведено в різних адміністративно-територіальних одиницях за категоріями (село, селище, місто), враховуючи кількість мешканців та територіальний розподіл.  Відповідно до результатів проведеного моніторингу доступності виборчих дільниць, яке проводила громадянська мережа ОПОРА у липні – серпні 2020 року, встановили, що серед 500 виборчих дільниць 15 (3%) є доступними для маломобільних груп населення, 281 (56,2%) є малодоступними та 204 (40,8%) недоступними. У Кіровоградській області промоніторили 16 виборчих дільниць, з яких лише одна виявилася доступною», – зазначив громадський омбудсмен із захисту виборчих прав у Кіровоградській області.

Також під час пресконференції йшлося про роботу спостерігачів ОПОРИ у день виборів та про те, які порушення можуть виникнути у день виборів. Зокрема, спостерігачі застерігали від використання виборцями на дільницях в день виборів масок і ручок з логотипами партій та закликали дотримуватися карантинних норм.

Як повідомлялось раніше, голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська показала, як правильно заповнити бюлетень 25 жовтня. Також ОПОРА підготувала лонгрід із відповідями на всі запитання, що стосуються бюлетенів.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)