Найбільш типовими порушеннями є порушення правил благоустрою при поширенні агітаційних матеріалів, поширення матеріалів без вихідних даних або неповними вихідними даними та спроби підкупу виборців. На пресконференції, яка відбулась 23 жовтня 2020 року, Громадянська мережа ОПОРА поділилась результатами моніторингу дотримання виборчого законодавства у жовтні.

Як наголосила під час пресконференції координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Сумській області, двома головними викликами поточної виборчої кампанії стали оновлене виборче законодавство та необхідність дотримуватись карантинних вимог як у роботі виборчих комісій, так і під час агітації.

Наприклад, чинний Виборчий кодекс України передбачає заборону на розміщення агітаційних матеріалів на зупинках громадського транспорту, що є новелою для українського законодавства.  Відтак, у Ромнах центральний офіс однієї із партій розташувався у місці, де зупиняється громадський транспорт. Та зафіксувати порушення виборчого законодавства неможливо з огляду на те, що у місті наразі немає офіційно затвердженої схеми дорожнього руху.

Хоча строки виборчого процесу особливих змін не зазнали, тим не менш передача бюлетенів для виборів до Сумської обласної ради до ТВК затягнулась. 31 ТВК отримала бюлетені з порушенням строків. У Сумській обласній ТВК пояснили: затримка зумовлена тим, що ТВК нижчого рівня не мали транспорту, щоб вчасно приїхати по бюлетені.

Також спостерігачі ОПОРИ отримували звернення від виборчих комісій, які скаржились на непридатність приміщень, виділених для їх роботи органами місцевого самоврядування, бо ті не дають можливості фізичного дистанціювання (у Верхній Сироватці), та на відсутність засобів індивідуального захисту (майже у всіх ТВК області). Проблеми з приміщенням виникли і в однієї з виборчих дільниць у місті Суми – ймовірний власник приміщення відмовився допускати членів ДВК до нього, тому ДВК довелось терміново змінювати виборчу адресу. Це призвело до необхідності відтерміновувати поширення іменних запрошень для виборців.

Публічна активність кандидатів, з огляду на епідемічну ситуацію, були незначною. Тим не менш, кандидати активно займались так званою «політичною благодійністю», сприяючи ремонту павільйонів у дитячих садках, автомобілів для Червоного Хреста, даруючи школам і лікарням ноутбуки, комп’ютери, мікрохвильові печі і торти. Окремі партії разом з агітаційними матеріалами поширювали також медичні маски та солодку вату для дітей. Особливим випадком стало надання безкоштовних страховок для медичних працівників Сум від благодійного фонду одного із кандидатів.

Посадовці місцевих органів державної влади та органів місцевого самоврядування Сумщини долучились до підписання Кодексу етичної поведінки під час місцевих виборів. Зокрема, підписантами кодексу стали міський голова Тростянця Юрій Бова, голова Білопільської міської ради Юрій Зарко, в.о. міського голови м. Ромни Валерій Мицик та 44 посадовця виконкому Охтирської  міськради.

Не обійшлось і без конфліктних ситуацій. Так, одна з кандидаток на посаду Верхньосироватського сільського голови пов’язує своє звільнення з роботи з політичною боротьбою – бо її начальниця, яка її і звільнила, балотується на ту ж посаду, що і вона, і є її прямою конкуренткою. Кандидат у депутати міської ради Тростянця скаржився, що його побили на агітаційній зустрічі іншого кандидата, про що він подав відповідну заяву до поліції.

До заходу також долучились омбудсменка із захисту виборчих прав громадянської мережі ОПОРА в Сумській області  та заступник начальника Управління превентивної діяльності ГУНП області Андрій Каракуц.

Вона роз'яснила як можуть реалізувати своє виборче право особи, які перебувають на самоізоляції у зв'язку з COVID-19.  “Наразі до мене звернулося 76 осіб із різних куточків області, переважно це були особи з інвалідністю або особи, які мають підтверджений діагноз на COVID щодо того, яким чином їм проголосувати. До речі, сьогодні до 20 години можна подати до дільничної виборчої комісії заяву, підтвердивши довідкою, що людина знаходиться на самоізоляції, і цю людину буде внесено до списку осіб, до яких необхідно приїхати”, - пояснила омбудсменка. Також повідомила про результати моніторингу доступності виборчих дільниць для осіб з інвалідністю та забезпеченості членів ТВК та ДВК засобами індивідуального захисту.

За словами Андрія Каракуца, до охорони порядку у день виборів у Сумській області буде залучено близько 2 тисяч правоохоронців, у тому числі співробітники Національної поліції, ДСНС, Національної Гвардії та Прикордонної служби. “Станом на 14:00 23 жовтня вже було зареєстровано 167 подій, пов'язаних з виборчим процесом. з 9 вересня до ЄРДР вже внесено 9 фактів щодо кримінальних правопорушень та складено 17 адміністративних протоколів. Серед них і порушення правил благоустрою, є порушення законодавства в плані друкованої інформації, а також вчора у Фейсбуці було оприлюднено ролик однієї із політичних сил, де використовуються ознаки Національної поліції”, - повідомив Андрій Каракуц.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.