Станом на 23 жовтня в Запорізькій області правоохоронні органи склали 83 адміністративні протоколи. Наймасовіші правопорушення пов’язані із агітаційними матеріалами без вихідних даних. З 36 кримінальних проваджень – 9 за випадками перешкоджання вільному волевиявленню громадян, 8 проваджень – за фактом підкупу виборців, 6 – на підставі умисного внесення недостовірних даних до Державного реєстру виборців.

23 жовтня Громадянська мережа ОПОРА разом із запрошеними експертами підсумувала перебіг виборчого процесу у Запорізькій області. Під час заходу озвучили особливості ведення політичної агітації, процес роботи територіальних виборчих комісій, основні порушення та умови безпеки на дільницях в умовах захворюваності COVID-19.

У вересні ряд політичних сил не акредитували та не пропустили представників видання «Точка ОПОРИ» на конференції з висування кандидатів на посади депутатів та голів на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року. Серед таких партій: ВО «Батьківщина», «Опозиційна платформа – За життя», «Наш край», «Єднання», «Команда Сергія Мінька» та «Партія Шарія».

Як стало відомо ОПОРІ у Запорізькій області працювала соціальна програма політичної партії «Наш край». Ця ініціатива передбачала видачу страхової карти на суму 4 тис. грн особам, котрі захворіли на коронавірус. Добровільне залучення до процедури здійснювали  за допомогою страхової компанії USI «Ю.Ес.Ай». Згідно з даними з відкритих джерел підтвердження страхового випадку оформлювалося на підставі висновку лікаря та результату ПЛР-тесту. Страховий поліс мав діяти 6 місяців з часу оформлення захисту. В регіональному представництві партії «Наш край» та в страховій компанії ухилилися від надання роз’яснень щодо цієї ініціативи. Із підозрою у можливих ознаках порушення ОПОРА звернулася до правоохоронних органів.

Також ОПОРА фіксувала у Запорізькій області технологію «двійників». Вона полягає у поданні на реєстрацію кандидатів зі схожими іменами і прізвищами, що може заплутати виборців у день голосування. Такі випадки помічені у містах Бердянськ, Енергодар та в селищі Кушугум. Для прикладу: до Бердянської міської ТВК заяви на реєстрацію кандидатом на посаду голови Бердянської міської громади принесли дві різні особи з прізвищем Баранов і одна з прізвищем Баран. А Енергодарська міська територіальна виборча комісія зареєструвала в кандидати на посаду міського голови двох Олександрів Дєвочкіних. У випадку, якщо це не збіг, а навмисно організована технологія, то це може мати ознаки кримінального правопорушення із підкупом або перешкоджанням діяльності кандидата.

Наразі до ОПОРИ звертаються громадяни із проханням роз’яснити можливі особливості агітації напередодні «дня тиші». Мова про розміщені у Запоріжжі білборди, де не згадуються політичні партії або кандидати на місцевих виборах, немає прямих закликів до голосування, однак матеріал оформлений в кольорах та шрифтах, що асоціюються із певними політичними силами. Як повідомила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Запорізькій області, така реклама не містить ознак порушення норм Виборчого кодексу України, але суперечить міжнародним етичним стандартам ведення агітації. Також вона зазначила, що ОПОРІ не повідомляли про факти, що якимсь політичним силам чи кандидатам відмовляли у можливості розміщення своєї політичної реклами.  Найпоширеніші порушення у веденні агітації, що ОПОРА фіксувала протягом вересня та жовтня на Запоріжжі – це поширення матеріалів без вихідних даних. Крім того координаторка ОПОРИ згадала про неналежний рівень підготовки членів окремих територіальних виборчих комісій.

Зокрема 1 жовтня ОПОРА звернулася до поліції у зв’язку з відсутністю на дошці оголошень постанов та протоколів рішень Широківської селищної ТВК, що не відповідає вимогам Виборчого кодексу України.

26 вересня Енергодарська міська ТВК винесла постанову із відмовою у реєстрації кандидата на посаду міського голови Дмитра Орлова за поданням від політичної партії «За майбутнє». Це рішення містило можливі ознаки порушення, оскільки члени комісії не врахували дати конференції цієї політсили, де виснули згаданого кандидата. 7 жовтня під час засідання новопризначений голова Енергодарської міської ТВК Юрій Бондаренко оголосив перерву та пішов із будівлі, взявши з собою печатку і виборчу документацію. На підставі цього ОПОРА звернулася із заявою до поліції.

7 жовтня Бердянська міська ТВК винесла постанову включити до виборчого бюлетеню кандидатів від політичної партії «За майбутнє», що суперечило рішенню Третього апеляційного адміністративного суду та постанові Центральної виборчої комісії. На підставі цього ЦВК припинила повноваження всього складу міської комісії Бердянська і скасувала їхнє рішення із можливими ознаками порушення. Новий склад ТВК лише 21 жовтня із порушенням календарних строків ЦВК та строків встановлених Виборчим кодексом України забрав з друку бюлетені із затвердженим змістом.

20 жовтня член Запорізької міської ТВК Олександр Рощин повідомив ОПОРІ, що згадана комісія не отримала бюлетені для 27 спеціальних дільниць. Як пояснила голова Запорізької районної ТВК Ольга Ястрєбова, це сталося, бо Державний реєстр виборців надав комісії неповну інформацію. Ще одна причина затримки – поламка обладнання в друкарні, що знаходиться в місті Дніпро.  Відтак договір довелося терміново укласти із типографією «Видавничий будинок «Кераміст» у Запоріжжі.

23 жовтня всі територіальні комісії мають отримати виборчі бюлетені для передачі  їх на дільниці.

Ситуацію із ознаками порушень під час виборчого процесу прокоментували ОПОРІ заступники начальника Головного управління Національної поліції України в Запорізькій області. Так Павло Карабута повідомив, що станом на 23 жовтня складено 83 адміністративні протоколи. Він підтвердив, що наймасовіші правопорушення стосувалися агітації без вихідних даних. У зв’язку з цим складено протоколи на 53 особи. Відповідно до реєстру досудових розслідувань є рішення із одним штрафом та одним зауваженням. Наявні 2 закритих протоколи щодо відсутності складу адміністративного правопорушення. Всі інші протоколи перебувають на розгляді в суді.

Начальник слідчого управління, полковник поліції Олег Григоров сповістив: «Загалом у нас було відкрито 36 кримінальних проваджень, з яких 28 під час виборчої компанії і 8 ще до початку виборчої компанії, якщо пам’ятаєте були випадки масового пошкодження агітаційних наметів однієї з політичних партій. З тих 28 проваджень - 9 за статтею 157, це перешкоджання вільному волевиявленню громадян. 8 проваджень за фактом підкупу виборців. 6 за статтею 158 – це умисне внесення недостовірних даних до реєстру виборців. Одне провадження за статтею 382 – не виконання рішення суду. Одне провадження за фактом викрадення виборчої документації, зокрема йдеться про печатку. 345 стаття – погроза застосування насильства до працівника поліції. Одна крадіжка і одне викрадення документів».

Керівниця апарату Запорізької обласної державної адміністрації Зінаїда Бойко повідомила, що на території Запорізької області створено 1 106 виборчих дільниць, з них 1 055 звичайні і 51 спеціальні, себто розташовані в лікувальних закладах. Станом на 8.00 23 жовтня виборчим комісіям області передано 254 713 одиниць захисних масок і респіраторів; 3 362 штук масок-екранів; 87 018 пар захисних рукавичок; 1 338 захисних костюмів; 3 308 літрів антисептичних  засобів; 658 засобів для безконтактного вимірювання температури тощо. З місцевих бюджетів спрямовано 4,1 млн грн на забезпечення протиепідемічних заходів. Також Зінаїда Бойко нагадала, що паспорт громадянина слід пред’являти на дільниці у розгорнутому вигляді не передаючи до рук членів комісії. І висловила прохання, що якщо члени комісії попросять опустити маску, щоб звірити особу зі світлиною в документі – виконати це без створення конфліктних ситуацій на дільниці.

Також ОПОРА нагадує, що станом на 23 жовтня «Кодекс поведінки посадових осіб та державних службовців під час виборчого процесу» в Запорізькій області підписали три особи: голова Широківської сільської громади Денис Коротенко, голова Великобілозерської сільської громади Ігор Батрак та голова міста Дніпрорудне Юрій Коробов. На пропозицію долучитися до цього проекту досі не отримано відповідей від міських голів Запоріжжя, Приморська та Енергодара, голів Запорізької обласної держадміністрації, Запорізької обласної ради і їхніх заступників.

Із повним перебігом пресконференції можна ознайомитися на сторінці Facebook Запорізької регіональної дирекції Національної суспільної телерадіокомпанії України.

 

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.