В одному з відділень «Укрпошти» м. Миколаєва спостерігач ОПОРИ помітив агітаційні листівки кандидатів від двох партій – «Слуга народу» та «Миколаївці». З’ясувалось, що їх по домівках поштових абонентів розповсюджують поштарі відповідно до договорів, укладених із політичними партіями.  

У середині жовтня спостерігач ОПОРИ зафіксував у відділенні Укрпошти № 36, що в мікрорайоні Варварівка м. Миколаїв, стопку агітаційних листівок кандидата у депутати міської ради від партії «Слуга народу» Олександра Шевченка, а також кілька примірників газет «Ми-Миколаївці». На першій шпальті видання був зображений кандидат у депутати міської ради від партії «Миколаївці» Олександр Жолобецький та напис «Що я планую зробити, будучи депутатом міської ради».  Як пояснили працівники відділення, ці агітаційні матеріали  вони отримали з розподільного пункту, поштарі розповсюджують їх по домівках. 

За інформацією, розміщеною на сайті Укрпошти, засновником і акціонером АТ «Укрпошта» є держава в особі Міністерства інфраструктури України. Діяльність Укрпошти регламентується Законом України «Про поштовий зв’язок», іншими Законами України, а також нормативними актами Всесвітнього поштового союзу. Зважаючи на це, ОПОРА звернулась до Укрпошти з інформаційним запитом, в якому просила пояснити, на якій підставі поштарі розповсюджують агітаційні матеріали.

22 жовтня від Укрпошти надійшла відповідь. В ній директор Миколаївської дирекції АТ «Укрпошта» Євген Косоруков повідомив, що «працівники МД АТ «Укрпошта» здійснюють розповсюдження агітаційної продукції відповідно до укладених договорів». Як зазначається у листі директора Миколаївської дирекції, вартість таких послуг орієнтовно становить: по місту − листівки від 0,10 грн, газети від 2,55 грн; по селу – листівки від 0,46 грн,  газети від 5,35 грн, відповідно до діючих тарифів Укрпошти. «Надання інформації про суб’єктів виборчого процесу, з якими укладені договори розповсюдження агітаційних матеріалів,  Законом «Про доступ до публічної інформації» не передбачені», − написав Євген Косоруков.

«Незрозуміло, яким чином законно може зберігатись у приміщенні Укрпошти агітаційна продукція, якщо це заборонено частиною 16 статті 57 Виборчого кодексу України», − коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Миколаївській області.

Згідно з частиною 16 стаття 57 Виборчого кодексу України забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної власності.

За додатковою інформацією звертайтеся:

email: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)