За період виборчої кампанії спостерігачі ОПОРИ написали 15 заяв до поліції щодо ймовірних порушень виборчого законодавства. Окремі учасники виборчих перегонів на Чернігівщині порушували правила ведення агітації, долучалися до різного роду благодійності. Про це під час пресконференції 23 жовтня розповіла координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА та громадська омбудсменка із захисту виборчих прав у Чернігівській  області.

Висування та реєстрація кандидатів, робота виборчих комісій

Висування кандидатів для участі в місцевих виборах на Чернігівщині відбулося у визначені законодавством строки та переважно без порушень. Однак представники ОПОРИ не потрапили на конференцію партії «Рідний дім». У відкритих джерелах була відсутня інформація про конференцію та акредитацію. Спостерігачі ОПОРИ отримали інформацію про строки акредитації та час проведення заходу лише о 7:00 ранку в день конференції. Також не акредитували представників ОПОРИ для відвідання конференції «Опозиційної платформи – За життя». Партія вчасно повідомила ТВК, але повідомлення про реєстрацію й акредитацію журналістів було оприлюднено на сторінці партії 15 вересня о 20:12, коли акредитація тривала до 15 вересня.

На етапі реєстрації кандидатів ОПОРА фіксувала низку суперечливих рішень територіальних виборчих комісій (ТВК). Так, в останній день реєстрації кандидатів, 29 вересня, Менська ТВК прийняла рішення про скасування реєстрації кандидата на посаду міського голови Геннадія Примакова. Комісія мотивувала це тим, що до неї надійшла скарга про членство Геннадія Примакова в іншій партії, а не в тій, від якої він має намір балотуватися. 3 жовтня відбувся суд, який визнав протиправним та скасував рішення ТВК. Чернігівська обласна територіальна комісія рішенням від 29 вересня відмовила в реєстрації всім кандидатам зі списку міської організації партії «Рідне Місто», яка має співзвучну назву з партією чинного міського голови Чернігова Владислава Атрошенка «Рідний Дім» та кандидатом особу з таким же прізвищем серед своїх кандидатів – Сергій Атрошенко. Водночас, Чернігівська міська ТВК зареєструвала представників партії. Під час судового розгляду таке рішення обласної ТВК було скасоване.

Серед кандидатів на посаду міського голови міста Прилуки ОПОРА фіксувала реєстрацію так званих «двійників». Відповідно до даних сайту ЦВК на посаду міського голови кандидатують Попенко Ольга Михайлівна – від політичної партії «Батьківщина» та Попенко Ольга Василівна – самовисування.

Зміна виборчої адреси та доступність дільниць

«Ці вибори, як на мене, найскладніші за всі попередні вибори. Задача відділу та адміністрування ведення полягає в підготовці списків виборців, передачі іменних запрошень, і включення уточненного списку виборців до державного реєстру виборців. На місцевих виборах наші відділи є комунікаторами між ТВК та ЦВК. Всі процедури відбулись згідно з встановленими строками: всі 65 ТВК створені та працюють та станом на сьогодні (23 жовтня 2020 року, ред.) створено 1081 ДВК. Вчора (22 жовтня 2020 року) передали уточнені списки виборців, за підрахунками в уточнених списках в нас 790100 виборців: серед яких 129715 по Деснянському району, та 83600 по Ново-заводському району, це ще не остаточна цифра. Закликаю всіх прийти на дільниці та проголосувати», – стверджує Валерій Білоокий, начальник відділу адміністрування Державного реєстру виборців апарату Чернігівської обласної державної адміністрації

Майже 3 тисячі виборців змінили свою виборчу адресу з, до та в межах Чернігівської області. Так, 1265 людей з Чернігівщини обрали місцем фактичного проживання й голосування інші регіони, 991 – змінили виборчу адресу в межах області, а 517 – голосуватимуть у регіоні, але в інших громадах. Загальна кількість виборців, які скористалися процедурою зміни виборчої адреси щодо Чернігівщині за весь період – 2773, що становить лише 1.51% загальної кількості звернень серед усіх регіонів. Лідером щодо зміни виборчої адреси є Чернігівська міська громада: 305 осіб прибули, 428 вибули і 201 особа змінили адресу в межах громади, а це становить 33.55% від загальної кількості тих, хто змінив виборчу адресу на Чернігівщині.

«Громадські омбудсмени ОПОРИ з виборчих прав досліджують інклюзію у виборчому процесі, особливу увагу зосереджуючи на трьох типах доступності – архітектурній, транспортній та інформаційній. На території Чернігівської області протягом липня – серпня 2020 року загалом було промоніторено 19 дільниць. Загалом з 19 досліджених дільниць 13 є малодоступними та 6 недоступними для мало мобільних груп населення. Жодна виборча дільниця не є доступною. ОПОРА пропонує покроковий механізм захисту свого виборчого права для маломобільних груп населення у передвиборчий період: перевірте стан виборчої дільниці, закріпленої за Вами; повідомте орган влади про неможливість реалізації свого права голосу у зв'язку з недоступністю виборчої дільниці та приміщення для голосування; проведіть зустріч з балансоутримувачем приміщення, обговоріть можливість встановлення пандусів або перенесення приміщення для голосування на 1 поверх та контролюйте дії влади щодо виконання вашого запиту. Закликаємо всіх небайдужих громадян долучитись до формування бази даних про всі недоступні виборчі дільниці України, всі деталі можна знайти на сайті ОПОРИ», – стверджувала громадська омбудсменка із захисту виборчих прав у Чернігівській області.

Порушення вимог розміщення агітації

«За період весь нашого спостереження на цих місцевих виборах ми написали 15 заяв до поліції, тепер будемо спостерігати яким чином будуть реагувати правоохоронні органи», – зазначає під час конференції координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Чернігівській області.

Одними з найбільш поширених порушень впродовж виборчої кампанії стало розміщення агітації без вихідних даних та в неналежних місцях. Виборчий кодекс України встановлює перелік обов’язкових відомостей, які слід зазначати кандидатам і партіям на своїй агітаційній продукції. Крім того, забороняє розміщення агітації в закладах комунальної та державної власності, на зупинках громадського транспорту, автостанціях, в громадському транспорті тощо. Порушення цих вимог спостерігачі ОПОРИ неодноразово фіксували в населених пунктах області, щодо чого були написані заяви до поліції. 11 заяв стосувались поширення агітаційних матеріалів у вигляді зовнішньої реклами без вихідних даних або з неповними вихідними даними в містах Чернігів, Новгород-Сіверський, Мена, Прилуки та Ніжин. Ще три заяви, пов’язані з розміщенням агітації на зупинках.

Серед партій, які помічені у поширенні агітаційних матеріалів у вигляді зовнішньої реклами без вихідних даних або з неповними вихідними даними, є такі: «За майбутнє», «Європейська Солідарність», «Слуга народу», «Наш Край», «Рідний Дім» , «Батьківщина» та «Сила і Честь»; поширювали політичну рекламу на зупинках партії «Батьківщина», «Рідний Дім», «Перемога Пальчевського», а надавала послугу у вигляді катання на повітрянй кулі партія «Рідний Дім».

Передвиборча благодійність та ознаки використання адмінресурсу

Стабільно популярними в кандидатів залишаються організація дитячих свят та проведення конкурсів для дорослих. ОПОРА, зокрема, фіксувала катання містян на повітряній кулі партією «Рідний Дім», не дивлячись на те, що місто в червоній карантинній зоні. Попередня агітація відбувалась на офіційній сторінці партії «Рідний Дім» у мережі Фейсбук, де пропонували підписатись на сторінку партії, зробити репост з хештегом #яголосуюзаріднийдім, а виконавши всі умови показати репост та отримати катання на повітряній кулі в подарунок. Пропозиція супроводжувалася згадуванням назви партії Рідний дім, використанням символіки та логотипів партії. За інформацією від спостерігачів ОПОРИ – послуга надавалася невідомими особами. Спостерігачі ОПОРИ звернулись до поліції із заявою про те, що катання на кулі містить ознаки непрямого підкупу виборців.

Інший приклад – пропозиція мешканцям підписати договір на участь у програмі енергозбереження від команди Антона Полякова (мікрорайон Ремзавод в Чернігові) від волонтери партії «За майбутнє». В договорі необхідно було вказати ПІБ та власний телефон, після цього можна отримати дві енергоефективні LED лампочки, коробки від яких брендовані партійною символікою «За майбутнє» та зображенням самого Антона Полякова та представника по мікрорайону від команди Володимира Іщенка.

Більше того, в соціальній мережі Facebook на сторінці Деснянської громади було анонсовано про те, що депутат Верховної Ради 8 скликання подарував машину швидкої допомоги місцевій громаді. Анонс подій був ілюстрований логоти партії «За майбутнє».

Напередодні дня голосування на місцевих виборах в Чернігові представники партії «За майбутнє» розповсюдили медичні маски з брендуванням партії та пропонували виборцям вдягнути ці маски для відвідування дільниць.

Прихована реклама в пресі та чорний піар

За перші тижні жовтня ознаки прихованої політичної реклами зафіксовано у 11 публікаціях, а «джинси» в 5, серед 8 регіональних друкованих видань. Окрім того, під час виборчої кампанії спостерігачі ОПОРИ зафіксували друковані інформаційні матеріали, дописи та ілюстрації онлайн з ознаками «чорного піару». Один із прикладів такої антиагітації – розповсюдження газет з інформацією про випадки шахрайства, «витончені зловживання» та приватизацію приватних земель, що пов’язуються з Олегом Дмитренком, кандидатом до Прилуцької міської ради від політичної партії «За Майбутнє», які розповсюджувалися по подвір’ях місцевих мешканців в смт Срібне Чернігівської області.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)