Протягом виборчої кампанії політичні партії та кандидати на Рівненщині використовували різні методи агітації - як розміщення зовнішньої реклами, так і платне просування свого контенту у соціальних мережах, зустрічі з виборцями,  організація свят та благодійних акцій. Найпоширенішою активністю було розміщення зовнішньої реклами - її використовували практично усі політичні сили.  Про це повідомили представники ОПОРИ  23 жовтня під час пресконференції «Рівненщина напередодні дня голосування: порушення виборчого законодавства та активність кандидатів».

Як зазначив координатор спостереження ОПОРИ за виборами у Рівненській області, за період виборчого процесу помітну агітаційну кампанію проводили 16 політичних сил. Зокрема, ВО «Свобода», «Слуга народу», ВО «Батьківщина», «Пропозиція», «За майбутнє», «Європейська Солідарність», «Перемога Пальчевського», «Опозиційна платформа  – За життя», «Народний Рух України», «Сила і Честь», «Голос», «Наш край», Радикальна партія Олега Ляшка, «Успішна Україна», ВО «Громадський контроль» та «Рівне Разом». Щодо кандидатів на посаду голови міської ради обласного центру, то найбільш активно кампанію проводили Віктор Шакирзян (висуванець партії «Рівне Разом»), Юрій Вознюк (висуванець партії «За Майбутнє») та Віталій Коваль (висуванець партії «Слуга Народу»).

Найпопулярнішим методом агітації у Рівненській області було використання зовнішньої реклами. Традиційно, не обійшлося без порушень виборчого законодавства. Так, спостерігачі ОПОРИ фіксували розміщення зовнішньої реклами без вихідних даних у Сарнах і Вараші, про що було повідомлено правоохоронні органи. У Сарнах – це були борди кандидатів від партії «За майбутнє», ВО «Батьківщина» та «Опозиційна платформа – За життя», у Вараші – кандидатів від політичної сили «За майбутнє». Також дуже популярним методом агітації цієї виборчої кампанії було встановлення малих архітектурних форм (кубів та триног). Їх активно використовували у обласному центрі кандидати від політичних сил «Слуга Народу», «Успішна Україна», «Сила і Честь», «За Майбутнє». Зважаючи на те, що наразі у місті Рівне діє мораторій на розміщення нової зовнішньої реклами і дозволів на її розміщення не видають, то чимала кількість агітації розміщена з ймовірним порушенням правил благоустрою. 

Координатор спостереження повідомив, що кандидати та партії проводили передвиборну агітацію і шляхом зустрічей із виборцями у дворах будинків, на підприємствах та установах. Також здійснювали й інші активності – саджали дерева, організовували дитячі свята та  інші заходи, проводили благодійні акції. ОПОРА вже повідомляла раніше про ознаки непрямого підкупу під час частування виборців у Рівному представниками партій «Слуга Народу», «За Майбутнє» та Радикальна партія Олега Ляшка, обдарування дітей-переможців конкурсів кандидатами від партій «Сила і Честь» у Корці та Партії розвитку громад у комунальному закладі міста Сарни, благодійну акцію щодо діагностики зору, яку запустив кандидат на посаду очільника Млинівської громади від політичної сили «За Майбутнє» Дмитро Левицький, книжкові подарунки від кандидатів партії «За Майбутнє» на Сарненщині, облаштовану локацію для навчального закладу та надання техніки для робіт із облаштування простору у дворі багатоквартирного будинку Юрієм Вознюком, кандидатом на посаду міського голови Рівного від партії «За Майбутнє», безкоштовні екскурсії Рівненщиною для людей похилого віку від партії «Слуга Народу», акції із облаштування благоустрою від їх кандидатів до Рівненської міської ради, а також свято добросусідства від  «Рівне Разом» і свято двору від «Успішна Україна».

Популяризували свою діяльність кандидати та партії і в соціальних мережах.  Варто зазначити, що 1 жовтня Центральна виборча комісія своєю Постановою № 324 затвердила форми фінансових звітів для місцевої організації політичної партії та кандидата. Тож тепер витрати на розміщення передвиборної агітації у мережі інтернет мають відображатися у відповідних фінансових звітах. Дослідження ОПОРИ  показало, що cеред кандидатів на посаду очільника Рівненської міської ради найбільше коштів на рекламу з власної публічної сторінки за період з 1 по 7 жовтня витратили Олександр Третяк (1 279$), Віталій Коваль (724$), Олег Осуховський (314$) та Юрій Вознюк (179$). За період з 2 по 8 жовтня із партій, кандидати від яких балотуються у Рівненську обласну раду найбільші витрати на політичну рекламу здійснили «Пропозиція» (1 052$), «Свобода» (678$) та «За Майбутнє» (274$). Загалом майже всі політичні сили у цей період презентували виборцям команду партії, знайомили із програмою та конкретними кандидатами, часто вчили «правильно» заповнювати бюлетень нової форми (одразу із вказівкою, яку партію варто підтримати) та повідомляли про результати оскаржень відмов у реєстрації кандидатів від політичної сили у ТВК.

Громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Рівненській області Марія Цип’ящук розповіла детальніше про проблеми із реєстраціями кандидатів від політичних сил у територіальних виборчих комісіях. Безумовним викликом для реєстрації кандидатів у депутати місцевих рад цьогоріч стала вимога про дотримання гендерного балансу у виборчих списках – єдиному та територіальних. Чимало партій на Рівненщині отримали відмову у реєстрації кандидатів саме на цій підставі, адже не дотрималися вимог. Омбудсменка зазначила, що ситуації були різними: деякі партії затверджували правильні списки на конференціях, які відповідали таким квотам, але подавали документи до ТВК з помилками, деякі партії цього не зробили. Тож судова практика вирішення спорів між партіями і ТВК була різною.

«Нині є 7 судових справ щодо цього і певно, що це будуть всі справи, адже строки оскарження вже давно закінчилися. У одних випадках порушення у списках кандидатів від політичних партій до місцевих рад у певних випадках суди розглядали як технічні помилки, які підлягали виправленню організацією партії, у інших випадках суди зазначали, що такі порушення кваліфікуються як порушення встановленого Кодексом порядку висування кандидатів у депутати», - сказала Цип’ящук.  

Під час виборів ОПОРА розробила «Кодекс поведінки посадових осіб та державних службовців під час виборчого процесу», який підписали два міських голови Рівненщини – Василь Антонюк, очільник міста Дубно та Євгеній Денисюк, міський голова Костополя. Вказаний Кодекс містить основні етичні вимоги до поведінки службовців з метою уникнення дій, що можуть класифікуватися як зловживання адміністративним ресурсом. ОПОРА пропонувала підписати такий Кодекс й іншим міським головам Рівненщини, проте не отримала від них ствердної відповіді щодо готовності підписати цей документ.

Полковник поліції, заступник начальника Головного управління Національної поліції України у Рівненській області Руслан Стрельбіцький подякував ОПОРІ за співпрацю та обмін інформацією і розповів про те, як організована робота у поліції щодо захисту виборчих прав громадян: проведені відповідні навчання, створені у кожному відділенні поліції слідчі групи. 

Також Руслан Стрельбіцький повідомив про кількість правопорушень на виборах  на Рівненщині: «Станом на сьогодні поліцією зафіксовано 192 порушення, які зареєстровані у Головному управлінні Рівненської області. По цих матеріалах проведена або проводиться перевірка, частково прийняті відповідні процесуальні рішення. Зокрема, складено 93 протоколи. У Головному управлінні  також відкриті 15 кримінальних правопорушень: 3 - щодо перешкоджання здійсненню виборчого права, 1-щодо знищення чи пошкодження виборчої документації, 1- перешкоджання діяльності професійних спілок та політичних партій, 1 - перешкоджання діяльності журналістів, і так само відкривалися провадження щодо фактів крадіжок, хуліганства та умисного пошкодження майна… В цілому хотів зазначити, що поліція готова до забезпечення правопорядку як у день тиші, так і в день голосування».

Голова Рівненської обласної територіальної виборчої комісії Василь Курилас розповів про складнощі у роботі територіальних комісій області різних рівнів, зокрема, щодо виготовлення плакатів та інформаційних буклетів через те, що важко було знайти постачальника. Тому така процедура була здійснена із затримкою.

Також Василь Курилас розказав про організацію роботи виборчих комісій в день голосування – які заходи безпеки мають вживатися відповідно до прийнятої інструкції Центральної виборчої комісії. Члени комісії, які будуть організовувати волевиявлення за місцем проживання мають бути забезпечені маскою чи екраном і рукавичками. Не передбачається видача їм спеціальних костюмів, як у медиків. Також кожні чотири години буде відбуватися провітрювання та дезінфекція робочих поверхонь. Тому виборець має розуміти, що такі технологічні затримки будуть. 

Василь Курилас також зауважив: «Виборець отримає 4 бюлетені і в цих бюлетенях виборцю треба буде розібратися і зробити свій вибір. Виборець повинен бути свідомим зробити свій вибір, скажімо, правильно і не створювати з цим проблем. Звісно, при допущенні помилки він матиме право отримати інший бюлетень, є процедура. Проте може бути черга з виборців. Тож варто чітко підійти до свого волевиявлення і чітко розуміти, куди і що ми ставимо». 

Координатор спостереження розповів про те, як правильно варто заповнювати бюлетень, щоб не зіпсувати його. Також він нагадав про те, що окрім нового бюлетеня, процедура голосування в умовах карантинних обмежень буде відрізнятися від звичної. Зауважив, що варто зважати на нові правила задля безпеки кожного – як своєї, так і тих людей, які організовують виборчий процес.  

 Переглянути коротенькі ролики ОПОРИ про умови голосування на виборчій дільниці 25 жовтня в нових реаліях можна за посиланнями:

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.