Під час передвиборчої кампанії в Харківській області ОПОРА зафіксувала активну агітацію 20-ти політичних партій. Найбільш масштабного характеру набуло розміщення зовнішньої політичної реклами, агітації в соціальних мережах, безкоштовна роздача партійної преси.

Про це проінформував координатор Громадянської мережі ОПОРА в Харківській області на пресконференції 23 жовтня в Харкові.

Активну передвиборчу кампанію представники ОПОРИ зафіксували у 20-ти політичних партій: «Слуга народу», «Блок Кернеса – Успішний Харків», «Блок Світличної Разом!», «Опозиційна платформа – За Життя», «Європейська Солідарність», «ВО «Батьківщина», ВО «Свобода», «Демократична Сокира», «Голос», «Партія Пенсіонерів України», «УДАР», «Акцент», «Сила Людей», «Партія Шарія», «Нові Обличчя», «За Майбутнє», «Наш Край», «Перемога Пальчевського», «Українська православна асамблея», «Українська стратегія Гройсмана»,

«Під час проведення передвиборчої кампанії спостерігачі ОПОРИ фіксували значну кількість агітації, особливо в останні два тижні. Це і зовнішня реклама, білборди, сітілайти, куби та палатки, це і реклама в соціальних мережах та телебаченні”, - відмітив координатор спостереження.

Серед порушень, які зафіксували представники ОПОРИ, розміщення зовнішньої реклами без вихідних даних. Подібні порушення фіксували у таких партій як «Слуга народу», «Блок Світличної Разом!», «ВО «Батьківщина», «Блок Кернеса – Успішний Харків!», «Нові Обличчя», «Сила Людей».

Крім того, спостерігачі ОПОРИ фіксували незаконне розміщення агітації на транспортних зупинках та у автобусах. Були й факти підкупу.

Так, у Харкові представники ОПОРИ написали заяву до поліції через ймовірний підкуп виборців кандидатом у депутати Харківської міськради від місцевого осередку партії «Блок Кернеса – Успішний Харків» Ігорем Тереховим, який під час заходу подарував футбольний м’яч. Крім того, кандидат на посаду Дергачівського міського голови Костянтин Жидков організував проведення безкоштовних ІФА-тестів на коронавірус.

«Всього під час передвиборчої кампанії представники ОПОРИ написали понад 30 заяв до поліції через порушення законодавства», - відмітив представник ОПОРИ.

Також ОПОРА фіксувала й використання адміністративного ресурсу. Наприклад, у Харкові, під час бал-маскараду, проведення якого фінансувалося за бюджетні кошти, була присутня агітація партії «Блок Кернеса – Успішний Харків» Наприкінці вересня у приміщенні КЗ «Валківський районний народний дім «Іскра» пройшов форум «За Валківщину» з ознаками агітації  за кандидата в міські голови від партії «Слуга Народу» Віктора Войтенко та відповідну організацію партію. Під час проведення заходу на екрані демонстрували відео з зображенням Віктора Войтенка та  символікою партії «Слуга народу», зокрема, фраза «Зе!Місцеві. Слуга Народу». Крім того, були зображення інших присутніх потенційних кандидатів.

«Використання адміністративного ресурсу є неприпустим. Більше того, це створює нерівні умови для різних учасників виборчого процесу. Громадська мережа ОПОРА пропонувала міським головам українських міст підписати зобов'язання щодо унеможливлення використання адмінресурсу, однак жоден з них не скористався цією можливістю», - підкреслив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА.

До і після офіційної реєстрації політичних партій та кандидатів спостерігачі ОПОРИ фіксували факти “політичної благодійності” та непрямого підкупу виборців.

Так, у Дергачах представники партії «Слуга народу» встановлювали баки для роздільного збору сміття, кандидати від партії «Блок Кернеса – Успішний Харків» возили дітей з різних районів міста у хаківський парк Горького, а директорка КЗ “Козачолопанський ліцей” Тетяна Дударєва подякувала кандидату на посаду Дергачівського міського голови Вячеславу Задоренку по фінансування поїздки у Feldman Ecopark на “бал хризантем”.

Кандидати від партії «ВО Батьківщина» у Лозівську міську раду дарували оргтехніку Яковлівському дитячому садку, а представники партії «Слуга народу» висаджували сотні саджанців дуба звичайного на площі 1 гектар у лісовому фонді Васищевського лісництва Жовтневого лісгоспу.

В останні два тижні збільшилася кількість випадків «чорного піару». В основному «війни» проходили у соціальних мережах. Новелою цих місцевих виборів стала війна анонімних телеграм-каналів. Наприклад, у телеграм-каналі «ГубернаТор», який є лояльним до голови Харківської ОДА Олексія Кучера, опублікували маніпуляцію стосовно партії «Блок Світличної Разом!». В свою чергу у телеграм-каналі «Слобожанський ліфтер», який є лояльним до «Блоку Світличної Разом!» опублікували пост з неперевіреними даними, що стосувався кандидата на посаду міського голови, голови Харківської ОДА Олексія Кучера.

«В деяких телеграм каналах розміщали неперевірену інформацію щодо смерті очільника Харкова, кандидата на посаду міського голови Геннадія Кернеса. І чим ближче вибори, тим більше неперевіреної інформації та відвертої «чернухи» з’являлося у соціальних мережах. Хоча в цілому не можна сказати, що по кількості «чорного піару» ці вибори особливі. Рівень не більше, ніж під час парламентських виборів  минулого року, або під час довиборів у Верховну Раду у 179-му мажоритарному окрузі», - відмітив представник ОПОРИ.

Ближче до дня голосування збільшилася кількість нападів на агітаційні палатки кандидатів. Так, представники ОПОРИ фіксували пошкодження палаток, сітілайтів та кубів партій «Опозиційна платформа – За Життя», «Блок Світличної Разом!», «Наш Край»,  «Блок Кернеса – Успішний Харків». Останні два випадки зафіксовані у Краснограді.

Крім того, у Лозовій зафіксували два випадки підпалу автівок кандидатів. Зокрема, 9 жовтня згоріла автівка кандидата у міські голови Олексія Криворученка, а 23 жовтня – автівка кандидата у депутати Харкіської обласної ради від місцевої організації партії «Європейська солідарність» Сергія Коби.

Нагадаємо, Верховна Рада 15 липня ухвалила постанову № 3809 про призначення місцевих виборів в Україні на 25 жовтня 2020 року. Голосування відбуватиметься 25 жовтня з 08:00 до 20:00. Результати виборів ЦВК має оголосити упродовж 3-6 листопада.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)