У Кропивницькому на електроопорах розмістили політичну рекламу кандидата в депутати міськради від політичної партії «Європейська Солідарність» Василя Рубана. А також анонси зустрічей з кандидаткою на посаду міського голови Кропивницького від «Слуги народу» Ольгою Ковальовою-Алокілі. У Світловодську на зупинках громадського транспорту наклеїли оголошення із зображенням кандидата в депутати міської ради від «Партії Шарія».

У мікрорайоні Новомиколаївка в обласному центрі на електроопорах розмістили агітацію кандидата в депутати міськради від «Європейської Солідарності» Василя Рубана. На рекламі розміщено портрет політика, символіку партії та напис: «Ми гідні найкращого». На рекламі є вихідні дані. Спостерігачі ОПОРИ написали заяву в правоохоронні органи.

У цьому ж мікрорайонні на електроопорах розмістили інформацію про зустріч із кандидаткою на міського голову Кропивницького від політичної партії «Слуга народу» Ольгою Ковальовою-Алокілі та кандидатом в депутати від цієї політичної сили Мариною Таскер. Анонс розмістили на А4 білого кольору. В ньому йдеться, що зустріч відбудеться 13 жовтня на вулиці Нікітіна, 15 (біля АТБ) та біля парковки 4-ї лікарні.

У Світловодську на зупинках розмістили політичну рекламу кандидата в депутати Світловодської міської ради від «Партії Шарія» Ігоря Матвієнка. На агітації зображено кандидата та заклик: «Світловодськ – місто, де живуть мої батьки та зростають мої діти. Вибір за тобою». У вихідних даних зазначено, що вироблено на власному обладнанні кандидата. Спостерігачі ОПОРИ за даним фактом звернулися до поліції.

«Наразі спостерігачі ОПОРИ фіксують, що в обласному центрі та районах порівняно з місцевими виборами 2015 року суттєво зменшилося розміщення реклами у заборонених місцях», – зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області.

У частині 17 статті 57 Виборчого кодексу України йдеться, що розміщення матеріалів передвиборної агітації у транспортних засобах громадського користування та на їх зовнішній поверхні, у тому числі таксі, розміщення таких матеріалів у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, зупинках громадського транспорту, а також розповсюдження матеріалів передвиборної агітації через телерадіотрансляційні або інші інформаційні мережі сповіщання пасажирів та інформаційні табло у приміщеннях станцій та вагонах метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, на зупинках громадського транспорту, на проїзних разових, місячних чи інших квитках забороняється.

Відповідно до статті 212-14 КУпАП порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях громадянином – тягнуть за собою накладення штрафу від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У частині 7 статті 8 Закону України «Про рекламу» зазначено, що розміщення реклами та/або рекламних засобів на підтримуючих, опорних та інших елементах контактної мережі, на засобах та обладнанні (у тому числі опорах) зовнішнього освітлення забороняється.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)