Проміжний етап виборчої кампанії у Чернівецькій області  пройшов із певними порушеннями Виборчого Кодексу України та міжнародних стандартів спостереження за виборчим процесом. Зокрема, під час святкування Дня міста у Чернівцях представники партії “Наш край”  транслювали політичну рекламу на будівлю театру, а кандидат на посаду міського голови Чернівців від партії “Команда Михайлішина” Віталій Михайлішин подарував велосипед учасниці заходу “Садогурська миля”. Декілька політичних партій подали судові позови проти територіальних виборчих комісій та виграли їх. Про це розповіли представники ОПОРИ та поліції під час пресконференції 23 жовтня в Чернівцях.

Агітація в приміщеннях державної та комунальної власності

Однією із тенденцій цієї виборчої кампанії було розміщення кандидатами або їхніми прихильниками, агітації у державних та комунальних установах. Так, 8 жовтня, спостерігач ОПОРИ зафіксував розміщення агітаційних матеріалів на користь кандидатки на посаду міської голови Чернівців Галини Жук. Плакати із зображенням кандидатки із зазначеним на них лозунгом “Мером буде жінка” зафіксовані на внутрішній частині вікна кабінету економіки №1 у Чернівецькому коледжі будівництва та архітектури Львівського аграрного університету, що на вулиці Олександра Доброго 4. Також 18 жовтня, у приміщенні комунальної бібліотеки-філії № 6 ОПОРА зафіксувала агітаційні матеріали на користь кандидата на посаду міського голови Чернівців від “Народного контролю” Михайла Яринича та кандидатів у депутати від цієї ж партії Тетяни Босовик та Івана Федорійчука. 22 жовтня у міській комунальній медичній установі “Госпрозрахункова поліклініка профоглядів” було зафіксовано декілька розклеєних пам’яток про коронавірус із символікою “Народного контролю. Щодо цих інцидентів спостерігачами ОПОРИ було написано заяви до поліції. Ще один випадок з агітацією зафіксовано під час святкування дня міста у Чернівцях - інсталяцію із політичною символікою “Нашого краю” проєктували на будівлю театру імені Ольги Кобилянської.

Судові позови

У Дністровському районі представники політичних партій подавали позови до суду проти територіальних виборчих комісій та всі виграли судові засідання. Три місцеві організації політичних партій “За майбутнє”, “Батьківщина” та Партія Зелених України подали судові позови на Хотинську міську територіальну виборчу комісію через відмову їм у реєстрації списків кандидатів у депутати на засіданні 24 вересня.  Партіям “За майбутнє” та Партії Зелених України відмовили за недотримання гендерних квот у поданому до ТВК єдиному виборчому списку, а “Батьківщині” за те, що на думку деяких членів Хотинської комісії, під час конференції організація партії оголосила першим кандидатом у депутати одну особу, а до ТВК подала іншу. 29 вересня відбулось засідання Сокирянської міської ТВК, на якому розглядали питання реєстрації партій.  По закінченню засідання було прийняте наступне рішення: відмовити у реєстрації партіям “Сила і честь” та “Батьківщина”. Аргументація відмови: невчасна проплата застави обох партій та невчасно подане до ТВК повідомлення. Також на засіданні було прийнято рішення відмовити у реєстрації окремому кандидату від партії “Європейська солідарність” Анатолію Харабару, через те, що він на час подання заяви на реєстрацію від “Європейської Солідарності” був членом Аграрної партії.

«У двох територіальних виборчих комісіях були відхилені списки деяких партій, серед причин недотримання гендерної квоти або повідомлення про конференцію надійшло після проведення самої конференції. Партії зверталися до суду і їхні позови було задоволено», - прокоментував ситуацію із судовими позовами  координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у  Чернівецькій області.

Пошкоджена зовнішня агітація кандидатів

У Чернівцях протягом жовтня спостерігачі ОПОРИ фіксували декілька пошкоджених білбордів кандидата на посаду очільника Чернівців від партії “Команда Михайлішина” Віталія Михайлішина, а також зіпсовані банери кандидата в депутати до Чернівецької міської ради від партії “Опозиційна платформа – За життя”   Олександра Болтунова.

Непрямий підкуп виборців та агітація не за стандартами

У Новодністровську спостерігачі фіксували процес виконання ремонтних робіт. Виконавці робіт були одягнуті в спецодяг з написом: “Філіп Кокош”, “Рідне місто”. Філіп Кокош - кандидат на посаду Новодністровського міського голови від партії “Рідне місто.

А під час спортивного свята «Садогурська миля» кандидат у депутати від «Рідного міста» Віталій Михайлішин подарував учасниці заходу велосипед, також інші кандидати дарували подарунки на цьому ж святі. Спостерігачі ОПОРИ звернулися в поліцію.

Ковід

«Щодо основних викликів, які існують перед виборами, це, звичайно, ковід. Ми знаємо, що, на жаль, коронавірус дуже активно поширюється, і кількість хворих збільшується. ЦВК зробила роз’яснення про те, яким чином можна проголосувати особам, які перебувають на самоізоляції, вдома», - також зазначив 

 

 

 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.