20 жовтня Запорізька міська ТВК не змогла отримати бюлетені для 27 спеціальних дільниць. Згідно з поясненнями Запорізької районної ТВК це відбулося через неповні дані, що надав Державний реєстр виборців. Ці документи мають бути готові 22 жовтня. 21 жовтня бюлетені отримала Бердянська міська територіальна виборча комісія.

20 жовтня член Запорізької міської ТВК Олександр Рощин повідомив ОПОРІ, що згадана комісія не отримали бюлетені в повному обсязі. Їй не надали ці бюлетені для проведення голосування на спеціальних дільницях. Відбулося це з технічних причин в типографії. Друк бюлетенів обіцяли здійснити цього ж дня.

21 жовтня інша членкиня цієї комісії Світлана Мазнєва зазначила, що бюлетені вони ще не отримали і коли це відбудеться їм не повідомили. ОПОРА звернулася за роз’ясненням ситуації до голови Запорізької районної ТВК Ольги Ястрєбової. Зокрема, вона повідомила, що друк для 27 спецдільниць не здійснили, бо Державний реєстр виборців надав комісії неповну інформацію. Після з’ясування цього додрукувати все загальним накладом не вийшло, бо на друкарні, що знаходиться в місті Дніпро зламалося обладнання. Тому договір уклали із типографією «Видавничий будинок «Кераміст». Відповідно, зранку 22 жовтня 6 000 бюлетенів мають бути надруковані і їх, за словами Ольги Ястрєбової, встигають передати дільницям без порушення строків.

Протягом жовтня ОПОРА слідкувала за подіями в Бердянській міській ТВК Бердянського району Запорізької області і присвятила їм низку публікацій. Нагадаємо, що 7 жовтня члени цієї комісії під час затвердження змісту виборчого бюлетеню з виборів депутатів Бердянської міськради проголосували включити до нього кандидатів від обласної політичної партії «За Майбутнє». Це суперечило рішенню Третього апеляційного адміністративного суду та постанові Центральної виборчої комісії. На підставі цього ЦВК припинило повноваження повного складу міської комісії Бердянська і скасувала їхнє рішення із можливими ознаками порушення. Новий склад ТВК лише 21 жовтня із порушенням календарних строків ЦВК та строків встановлених Виборчим кодексом України забрав з друку бюлетені із затвердженим змістом.

21 жовтня в телефонному коментарі ОПОРІ чинний голова Бердянської міської ТВК Антон Сущенко підтвердив, що постанова комісії попереднього складу від 7 жовтня із можливими ознаками порушення йому не передана. Відтак текстового варіанту цього документу він не має. Суд виніс правову оцінку згаданої постанови на підставі відео, що фіксувало перебіг засідання. Під час розмови Антон Сущенко сповістив, що надруковані бюлетені отримані і «буде точно зроблене все, щоб бюлетені доставили до місця призначення».

На фото члени Бердянської міської ТВК в типографії «Видавничий будинок «Кераміст» в день отримання бюлетенів

Також 21 жовтня ОПОРА звернулася до відділу комунікації ГУНП в Запорізькій області для перевірки інформації про виклик поліції до Бердянської міської ТВК. У відповіді, що надійшла електронним листом зазначалося: «21 жовтня 2020 о 13-30 до чергової частини Бердянського відділу поліції ГУНП в Запорізькій області надійшло повідомлення від секретаря Бердянської міської територіальної виборчої комісії про те, що в період часу з 17-00 06.10.2020 по 13-00 21.10.2020 з приміщення міськвиконкому при невідомих обставинах зник пакет документів однієї з  політичних партій. Відомості про подію внесені до Єдиного обліку заяв і повідомлень громадян. Проводиться перевірка».

ОПОРА нагадує, що відповідно до пункту 3 частини 4 статті 242 Виборчого кодексу України міська (у містах з районним поділом) виборча комісія передає виборчі бюлетені з виборів депутатів обласної, районної, міської ради у територіальних або багатомандатних виборчих округах, міського голови відповідним районним у місті виборчим комісіям – не пізніш як за чотири дні до дня голосування.

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.