У бюлетенях для територіального виборчого округу №6 з виборів депутатів Стрийської районної ради (місто Новий Розділ) виявлено поліграфічний брак. На них був текст з “виборів депутатів Бориславської міської ради Дрогобицького району”.  Ця ж комісія не замовила бюлетені для 10 спецдільниць у районі. А для Дрогобицької міської ТВК передруковують протоколи про підрахунок голосів, оскільки у них вказані лише назви політичних партій без інформації про кандидатів.

22 жовтня відбулося засідання Стрийської районної територіальної виборчої комісії. На ньому члени ТВК розглянули питання друку бюлетенів для спеціальних виборчих дільниць. Оскільки раніше комісія не приймала рішення щодо їх друку. Для 10 спецдільниць у Стрийському районі потрібно виготовити 1835 бюлетенів.

“Ми подавали дані у друкарню з ДРВ. Реєстр не включив до нашого списку спецдільниці. Вони б мали подати до ДВК чи ТВК кількість, інформацію чи якесь прохання. Маємо видати постанову додаткового друку для спецдільниць”, - зазначила під час засідання голова Стрийської районної ТВК Наталія Михайлів.

Наступним питанням на порядку денному Стрийської районної ТВК було друк нових бюлетенів для територіального виборчого округу номер 6 (місто Новий Розділ), у зв'язку з виявленим поліграфічним браком. На них був текст “з виборів депутатів Бориславської міської ради Дрогобицького району”.

“Дзвонить до мене друкарня. Ви знаєте така-то справа, на 6 окрузі в нас пішов брак. Я кажу виправляйте, ваша помилка. А ви затверджували друк бюлетенів? Кажу затверджували. Відкриваю папку, а там пише “з виборів депутатів Дрогобицького району”. Низ весь наш, все добре. Три слова не такі”, - зазначила голова Стрийської районної ТВК Наталія Михайлів.

Кількість бюлетенів, які мала передрукувати поліграфічна фірма – 25 131 штука. Станом на 17:10 Новороздільська міська територіальна комісія отримала нові виборчі бюлетені. Старі бюлетені за процедурою мають знищити.

Також спостерігачка Громадянської мережі ОПОРА виявила, що Стрийська районна ТВК роздала частині територіальних виборчих комісій нижчого рівня не ті протоколи про підрахунок голосів. Отримані протоколи комісії мають повернути і обміняти на свій округ.

Натомість для Дрогобицької міської територіальної виборчої комісії поліграфічна фірма передруковує протоколи про підрахунок голосів. У них надрукували лише назви політичних партій без прізвища, ім'я, по батькові кандидата, який балотується від цієї політичної сили. Для них було виділене місце, де члени комісії мали вписувати ці дані, однак голова Дрогобицької міської ТВК пояснила, що зараз цього недостатньо. Нові макети протоколів про підрахунок голосів надіслані у друкарню.

Раніше ОПОРА писала, хто виготовляє та контролює друк бюлетенів на Львівщині.

Нагадаємо, що згідно частини 4 статті 242 Виборчого кодексу України районна виборча комісія передає виборчі бюлетені з виборів депутатів районної ради відповідним сільським, селищним, міським виборчим комісіям - не пізніш як за 4 дні до дня голосування (20 жовтня). Міська у містах без районного поділу, районна в місті, сільська, селищна виборча комісія не раніш як за 3 дні до дня голосування (21 жовтня) на своєму засіданні передає відповідним дільничним виборчим комісіям виборчі бюлетені з кожних місцевих виборів в упаковці підприємства-виготовлювача.

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)