На Херсонщині спостерігачі зафіксували ряд випадків з ознаками підкупу виборців та 11 випадків ймовірного використання технології «двійників». Загалом агітаційна активність кандидатів у жовтні зросла, а дільничні виборчі комісії були утворені вчасно. Про це розповіли представники Громадянської мережі ОПОРА під час пресконференції 23 жовтня в Херсоні.

Жовтень був найактивнішою фазою передвиборної агітації. Якщо у вересні спостерігалася висока інтенсивність політичної діяльності лише в обласному центрі, то вже у першій половині жовтня розпочалася активна агітаційна робота і в районах.

20 політичних партій використовують зовнішню агітацію в обласному центрі, 7 з них представлені по всій області, 18 із них застосовують агітацію з використанням наметів у місті Херсон. У районах області активно проводяться зустрічі кандидатів у депутати та на посади голів громад із виборцями – зустрічі з трудовими колективами, участь у дебатах, організованих ТВК, телевізійних та інтернет-дебатах.

За словами координатора спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Херсонській області, «лідерами за кількістю зовнішньої реклами є такі політичні партії: «Партія Ігоря Колихаєва «Нам тут жити»,  «Слуга Народу», «Опозиційна платформа – За життя»,  «Блок Володимира Сальдо», «Наш край».

Спостерігачами ОПОРИ було зафіксовано систематичне псування білбордів представників політичної «Опозиційна платформа – За життя», «Партії Ігоря Колихаєва «Нам тут жити», «Блока Володимира Сальдо» та «Наш Край», як в місті Херсон так і районах області.

У перші два тижні жовтня спостерігалося розміщення матеріалів з ознаками замовності в обласних та районних друкованих ЗМІ. У них найбільше згадували політичні партії: «Партія Ігоря Колихаєва «Нам тут жити» (28%), «Блок Володимира Сальдо» (20%), «Наш край». (11%), Слуга Народу (9%), ВО «Батьківщина» (9%), «Опозиційна платформа – За життя» (8 %).

Протягом жовтня ОПОРА зафіксувала низку випадків поширення соціологічних опитувань без відомостей щодо замовника, часу опитування, похибки, точного формулювання питань тощо, що є порушенням Виборчого кодексу України. Такі матеріали поширювалися в друкованих та онлайн-виданнях, а також на сторінках кандидатів і партій у соціальних мережах.

У наметах трьох політичних партій було зафіксовано збір персональних даних виборців у двох випадках згоду на збір та обробку цих даних люди не підписували.

У Херсоні та області кандидати і політичні партії активно використовують для агітації методи з ознаками непрямого підкупу виборців, проводять суботники з благоустрою, під час яких встановлюють лавки, елементи на дитячих майданчиках, висаджують дерева. Роздають одноразові медичні маски, антисептики. Поліцією Херсонщини відкрито два кримінальних провадження по підкупу виборців.

Територіальні виборчі комісії Херсонської області вчасно утворили дільничні комісії. Під час створення ДВК  були виявленні труднощі при формуванні їх складу. Партії не подали належну кількість кандидатур, тому ДВК були доукомплектовані за поданням голів ТВК. Наприклад, в Суворівському районі у місті Херсон за поданням голови ТВК було включено 70 осіб.

Генічеська міська ТВК створила 50 з 51 дільничної виборчої комісії зі складом меншими за мінімальну кількість, яку передбачено Виборчим кодексом України

Хрестівська  територіальна виборча комісія Каховського району утворила з порушеннями дільничні виборчі комісії  650547 та 650548. В першій комісії  квоту голови та секретаря має політична партія «Слуга Народу» , в другій «Опозиційна платформа  - за життя». Що є порушенням ВКУ ст 204. ч.4. – голова, заступник голови та секретар дільничної виборчої комісії мають призначатися від різних суб’єктів подання.

Херсонська обласна та районна, Бериславська, Каховська, Генічеська районні територіальні виборчі комісії з порушенням строків отримали бюлетені від підприємств виготовлювачів та з порушенням строків  передали їх на комісії нижчого рівня.

Через технічні помилки було здійснено передрук бюлетеней одного з округів Генічеського району, з таких же причин передрукувала бюлетені  Скадовська міська ТВК з виборів міського голови та виборів місцевих депутатів округу 1 та 3. За рішенням комісій зіпсовані бюлетені мають бути знищені.

За інформацією ГУ Національної поліції в Херсонській області, протягом виборчої кампанії зареєстровано 204 події, пов’язані з порушенням виборчого законодавства. Найбільше порушень зафіксовано у містах Херсон (77), Каховка (33), Гола Пристань (22), Нова Каховка (21), Олешки (15).

Поліцією складено 28 адмінпротоколів, 20 з яких – за виготовлення, друк матеріалів агітації без вихідних даних. По 14 випадках відомості внесено до ЄРДР, з них три – про перешкоджання здійсненню виборчого права та два випадки – підкуп виборців.

Зокрема, кримінальні провадження відкрито через напад на кандидатів політичної партії «Опозиційна платформа – За життя» та через використання технології «двійників» проти кандидата на посаду Чаплинського селищного голови.

Загалом, Громадянська мережа ОПОРА зафіксувала 11 випадків реєстрації кандидатів, які мають співзвучні прізвища (іноді прізвище та ім’я) із чинними очільниками міст та іншими кандидатами, які також балотуються на посади голів громад.

Громадський омбудсмен із захисту  виборчих прав  громадян в Херсонській області, розповів про доступність до приміщення виборчих дільниць.

«Проведено моніторинг 12 дільниць в місті Херсон, Нова Каховка та різних районах Херсонської області. З досліджуваних дільниць Херсонської області є лише одна дільниця, яку можна визначити доступною. Це – дільниця в обласному центрі, у приміщенні школи №25. П’ять дільниць можна визначити як недоступні і шість – малодоступні. З недоступних дільниць найбільш проблемна – дільниця №650485 у селі Широке Скадовського району. Приміщення для голосування і для роботи ДВК були розташовані на другому поверсі будівлі за адресою: вул. Ладичука, 29, де знаходяться відділення Укрпошти і сільрада. До того ж будівля не обладнана пандусом», – зазначив.

Варто додати, що усі інші приміщення, визначені як недоступні, розташовані або на перших поверхах будівель, або в одноповерхових будівлях. Але навіть при цьому приміщення мають проблеми, які не дозволяють вважати їх навіть малодоступними.

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.