Кандидатка на посаду Житомирського міського голови Людмила Зубко, яка балотується від партії “Європейська Солідарність”, закупила одноразові захисні маски, які в день голосування передадуть на виборчі дільниці. Також кандидатка організувала мобільні медико-профілактичні пункти. 

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook. 

“Про повагу до людей і безпеку для людей. Днями я звернулася до міської влади з вимогою подбати про здоров'я житомирян, які у неділю, 25 жовтня, прийдуть голосувати на виборчі дільниці. Найменше, що мала б зробити влада, - закупити для людей одноразові маски. Особливо важливо це для житомирян поважного віку. У мерії такі заходи безпеки, на жаль, ігнорують. Тож ми з командою знову не чекаємо, а діємо. Ми закупили 20 тисяч одноразових масок. Віддамо їх волонтерам, які у день голосування передадуть їх на виборчі дільниці. Наголошую на тому, що маски будуть без партійного бренду і логотипу...”, – написала Зубко. 

ОПОРІ помічниця кандидатки зазначила, що всі коментарі надаватимуть лише через запит. 

22 жовтня ОПОРА надіслала офіційний запит Людмилі Зубко з проханням надати інформацію, за чий рахунок придбані маски, хто, коли, де і кому буде їх роздавати.

За  ініціативи кандидатки у по місту працюють мобільні медико-профілактичні пункти, в яких житомирянам безкоштовно вимірюють рівень кисню в крові, роздають маски, антисептики та агітаційні матеріали кандидатів від “Європейської Солідарності”.

“Друзі, у середу, четвер та п'ятницю (21-23 жовтня) мобільні медико-профілактичні пункти нашого проєкту "Безпечний Житомир" працюють за такими адресами: Вокзальна, 6, Покровська, 100 (сквер навпроти Агроколеджу), Проспект Миру, 8, 2-ий проїзд Польового майдану, 18 (район фонтану). Нагадаю, у пунктах "Безпечного Житомира" кожен може, зокрема, виміряти сатурацію (рівень кисню у крові), що є важливим показником для діагностики коронавірусу. Також можна отримати консультацію та поради медиків. Бережіть себе та будьте здорові!”, – йдеться у повідомленні на сторінці Людмили Зубко. 

ОПОРА надіслала запит, щоб дізнатись, хто оплачує роботу медиків в цих пунктах.

Також спостерігачі ОПОРИ фіксують, що в Житомирі роздають маски разом з агітаційними листівками кандидатки на посаду міського голови від ВО “Батьківщина” Олени Розенблат.

Зазначимо, що згідно з частиною 6 статті 57 Виборчого кодексу забороняється проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, у тому числі від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є кандидат (кандидати), партія (місцева організація партії), та інших благодійних організацій, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), партію (місцеву організацію партії) або згадуванням імені кандидата, назви партії (місцевої організації партії), символіки партії.

До слова, експерти Громадянської мережі ОПОРА підготували детальний текстовий експлейнер по всіх дотичних нормах законодавства, аби детально розібратися, що таке підкуп виборців та які дії в разі його виявлення.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)