Реклама у соцмережах, агітація без вихідних даних та у заборонених місцях, “чорний піар”, пошкодження автомобілів кандидатів, пільговий проїзд для пенсіонерів, розіграші телевізорів, гроші на храми, ремонт сходової клітки у лікарні - у Львівській області кандидати та політичні партії ведуть активну агітаційну кампанію. Після публікації на сайті ОПОРИ поліцейські відкрили кримінальне провадження за фактом масової зміни виборцями місця голосування у Східницькій селищній громаді. Про це поінформували представники мережі ОПОРА на пресконференції 22 жовтня у Львові.

31 політична партія бере участь у місцевих виборах на Львівщині. До обласної, усіх 7 районних та 36 міських рад своїх кандидатів висунули “Європейська Солідарність”, “Слуга народу”, “Голос”, Народний Рух України та ВО “Свобода”. 7 політичних партій висунули своїх кандидатів лише до однієї міської ради: “Українська стратегія Гройсмана” (Бродівська міська рада), “Європейська партія України (Золочівська міська рада), “Воля” (Стрийська міська рада), “Країна” (Радехівська міська рада), “Разом сила” (Новороздільська міська рада), “Патріоти України” (Дрогобицька міська рада), “Республіканська платформа” (Кам’янка-Бузька міська рада).

“З 15 політичних сил, які є зареєстровані до Львівської обласної ради, лише у 3 політичних партіях під першим номером є жінки. Це - УДАР, “Європейська Солідарність”, “Варта”. А до Львівської міської ради висунули першим номером жінок партії “Наш край”, УДАР, ВО “Батьківщина”, Українська Галицька Партія. Дуже багато кандидатів у списках є безпартійними. Наприклад, до обласної ради з 1029 осіб - 620 безпартійні, а до Львівської міської ради з 969 кандидатів - 504 безпартійні. Фактично партії не могли заповнити списки своїми партійцями”, - розповіла громадська омбудсменка ОПОРИ із захисту виборчих прав у Львівській області.

Через відсутність копій паспортів кандидатів, заяв на згоду балотуватися, фотографій та електронних копій документів територіальні виборчі комісії у Львівській області відмовляли у реєстрації кандидатам від політичних партій. Жовківська міська територіальна виборча комісія відмовила у реєстрації кандидатів у депутати до Жовківської міської ради від партії «Сила і Честь», оскільки, політична сила внесла грошову заставу на 18 гривень менше. Декілька політичних сил оскаржували постанови комісій у Львівському окружному адміністративному суді, але більшості суб'єктам виборчого процесу не вдалося відстояти свої права.

Після терміну внесення змін, а також після оприлюднення списків кандидатів на сайті ЦВК, Громадянська мережа ОПОРА виявила, що кандидат Микола Пищик від політичної партії “Слуга народу” балотується одразу до трьох рад на Львівщині, а в єдиному виборчому списку кандидатів до Трускавецької міської ради від Конгресу Українських Націоналістів порушено гендерну квоту. Представники від “Європейської Солідарності” і Народного Руху України балотуються до Перемишлянської міської і Меденицької селищної рад не в тих округах, в яких хотіли, оскільки політичні сили переплутали виборчі округи під час подачі документів. А троє представників від партії “Наш край” кандидують до Жовківської міської ради, хоча наміру стати депутатами не мали.

Координатор Громадянської мережі ОПОРА у Львівській області зазначив про проблеми дільничних виборчих комісій:

“У звичайних комісія була проблема із наповненістю складу цих дільниць. Не всі суб'єкти виборчого процесу подали кандидатури і ТВК просто не мали за рахунок кого створювати навіть у мінімальному складі ці комісії. Керівництво змушене було шукати людей, щоб створити ДВК. Були люди, які дізналися, що вони члени дільниць після того, як їм телефонували і запрошували прийти на перше засідання. Дуже багато просто відмовлялися працювати, коли дізналися, що вони у керівному складі. Щодо спецдільниць, то не всі забезпечені захистом захисту. Дехто з членів комісій заявляють, що не підуть до хворих на COVID-19, десь адміністрація лікувального закладу була проти дільниці в приміщенні, щоб не нести відповідальність за безпеку і здоров'я членів ДВК. Такі приклади можна навести у Стрию, Сокалю та Кам’янка-Бузькій”.

У селищі Східниця Громадянська мережа ОПОРА виявила, що щонайменше за 4 адресами виборчу адресу змінили 62 осіб. Адрес із масовою реєстрацією може бути більше, оскільки  за інформацією Державного реєстру виборців виборчу адресу у Східницькій селищній територіальній громаді змінили 185 осіб. Згідно з аналізом ОПОРИ у більшості випадків це були чоловіки і жінки з однаковими прізвищами, які не мають жодного відношення до цих помешкань. Прізвище, ім'я, по батькові, дата народження цих осіб повністю збігається з даними виборців, які раніше були прописані у Кіровоградській, Полтавській, Сумській, Харківській, Закарпатській, Київській областях. Також чимало є мешканців із села Нижня Яблунька Турківського району.

“Цей випадок може мати ознаки маніпуляції виборців з виборчими адресами і свідчити про спробу використання технології впливу на результати голосування. Відкрито кримінальне провадження за фактом масової зміни виборцями їхньої виборчої адреси, опитуються свідки. Зараз схожа ситуація перевіряється і у місті Самбір. Загалом щодо порушень виборчого процесу зафіксовано 487 фактів”, - зазначив заступник начальника Головного управління Національної поліції у Львівській області Дмитро Міхалець.

У день робочого візиту Володимира Зеленського на Львівщину відбулося представлення Стратегії розвитку області та презентація потенційних кандидатів від партії «Слуга народу» на місцевих виборах. Оскільки додаткової акредитації на цей захід для журналістів не було, можна припустити, що працівники Львівської обласної державної адміністрації долучалися до заходу, де представляли потенційних кандидатів від президентської партії.

У місті Пустомити у будівлі народного дому перед заходом із нагоди Дня вчителя жінки у брендованих футболках роздавали газети “Європейської Солідарності”, у Буську представлення кандидатів у депутати до місцевих рад від ВО “Батьківщина” відбулося у приміщенні міської ради. На сторінці Золочівської міської ради у соціальній мережі публікували ролики про Об'єднання “Самопоміч”, а на пабліку Старосамбірської районної державної адміністрації - ролик про “Школу Лідерства”, яке починалося із заставки “Зе!місцеві Слуга народу”. Ці випадки можуть свідчити про зловживання адміністративним та медійним ресурсом. 

13 із 17 кандидатів, які претендують на посаду очільника Львівської міської територіальної громади використовують тренд політичного піару – рекламу у соціальних мережах. Впродовж двох місяців вони витратили від $17 178 до $55 425 (згідно з курсом Національного банку на 1 жовтня це від 486 309 до 1 569 981 гривень). Найбільшу кількість постів опублікували Тарас Кльофа (81), Ярослав Рущишин (70) та Ігор Васюник (61). А найбільше грошей витратили Ігор Васюник (від $5761 до $12139), Олег Синютка (від $4150 до $9050), Ярослав Рущишин (від $1470 до $8330), Андрій Садовий (від $3521 до $5979) та Тарас Кльофа (від $1281 до $9219).

Координатор Громадянської мережі ОПОРА у Львівській області зазначив, що спостерігачі ОПОРИ фіксували чимало фактів “політичної благодійності” та непрямого підкупу виборців:

“Найпоказовішими були приклади, коли золочівський підприємець Ігор Бартків роздавав пенсіонерам талони на ліки, дарував гірки для дитячого майданчика, ремонтував дороги та виділив 100 тисяч гривень на пам’ятник з мармуру. Благодійний фонд Андрія Веселого проводив медичне обстеження для дрогобичан, роздав антисептики, маски для шкіл та садочків, Орест Кавецький відкривав «Соціальну хатку продуктів», де продають продукти за зниженими цінами, а Олег Канівець підписав меморандум з автотранспортним підприємством щодо пільгового проїзду для пенсіонерів у межах міста Стрий та Стрийської громади. Заява батька кандидата Артура Лагодича про розіграш мільйона між тими, хто візьме участь виборах, може бути підготовкою до підкупу виборів або необдуманою заявою”.

Двічі у Сихівському районі міста Львова ОПОРА зафіксували, коли неповнолітні хлопці роздавали партійні газети, а також листівки політичної партії “Слуга народу”. А в місті Червоноград та навколишніх населених пунктах  з'являлися білборди, листівки з елементами “чорного піару” щодо чинного міського голови Андрія Залівського та надписи на стінах щодо ВО “Батьківщина”. Також спостерігачі ОПОРИ фіксували агітаційні матеріали на зупинках громадського транспорту, у будівлях органів місцевого самоврядування, будинках культури, приміщеннях автостанцій, на електроопорах, будинках та парканах. У підсумку спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА написали 25 заяв до поліції щодо порушення правил агітації.

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)