У Житомирській області виборча кампанія була «багата» на порушення. Спостерігачі ОПОРИ зафіксували понад 400 інцидентів та написали близько 70 заяв до поліції. Найпоширенішим порушенням є незаконна агітація, “чорний піар”, непрямий підкуп та використання адмінресурсу. 

Про це 21 жовтня під час пресконференції ОПОРИ розповіли координатор спостереження ОПОРИ за виборами в області.

«Кампанія місцевих виборів була досить швидкою та динамічною через нове законодавство та ковідні обмеження. Кампанія була характерна високою конкуренцією. Частково це переростало в конфлікти. Застосування технологій  «чорного піару» в Житомирі та районі, в Коростені, в Чуднові та Чуднівському районі. Також нами зафіксовано мінімум три випадки погроз кандидатам, фізичного залякування. Один з випадків призвів до того, що кандидат був вимушений знятись з балотування, але при цьому він вирішив не повідомляти це публічно і не писати заяву в поліцію. Це свідчення того, що кампанія місцевих виборів досить конкурентна і не всі з гравців вдаються до законних методів», – каже координатор спостереження ОПОРИ за виборами в Житомирській області.

Також в регіоні кандидати активно використовували соціальні мережі для поширення агітації.

«Окрім традиційних методів агітації: білборди, сітілайти, розтяжки, намети у нас суттєво посилюється реклама в інтернеті з таргетуванням на окремі категорії населення і наразі законодавчо не врегульовані процеси агітації в інтернеті, її фінансування та контролю, це певна прогалина виборчого законодавства, яка може призводити до фінансування кампаній “сірими коштами”. Не зменшилась активність передвиборчої благодійності. Кандидати дарують все що можуть не приховуючи, що це куплено за власний кошт, це можна трактувати як потенційно непрямий підкуп виборців. По частині випадків нами були написані заяви до поліції. У Житомирській області спостерігачі виявили понад 400 порушень, з низ близько 60% стосується невідповідності проведення агітації. Решта 40 % щодо роботи комісій, адмінресурсу та непрямого підкупу виборців», – зазначає представник ОПОРИ.

За словами начальника ГУНП у Житомирській області Юрія Олійника до поліції надійшли вже 88 повідомлень про порушення виборчого законодавства. 

«З початку виборчої кампанії поліцейські Житомирщини зареєстрували 88 повідомлень про можливі порушення. За результатами проведених перевірок відкрито 14 кримінальних проваджень та складено 32 адміністративні протоколи. У 21 випадку інформація про порушення не підтвердилася, в інших випадках – перевірки тривають. Правова кваліфікація відкритих кримінальних правопорушень відповідно до чинного Кримінального Кодексу України: ст. 358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) – 5 проваджень, ст. 160 (Підкуп виборця, учасника референдуму, члена виборчої комісії або комісії з референдуму) – 3 провадження, ст. 170 (Перешкоджання законній діяльності професійних спілок, політичних партій, громадських організацій) – 1 провадження та інші», – каже Юрій Олійник.

За словами координатора спостереження ОПОРИ за виборами в Житомирській області, у день виборів в регіоні  працюватиме до 100 короткотермінових спостерігачів: 60% будуть покривати дільничні виборчі комісії в межах всеукраїнської статистичної вибірки, 40 % будуть працювати на територіальних виборчих комісіях по декілька днів в декілька змін. Також працюватимуть 4 мобільні групи, які будуть оперативно реагувати на порушення.

У поліції зазначають, що готові забезпечувати правопорядок в день голосування. 

«Понад 2,2 тисячі поліцейських, у тому числі 159 курсантів навчальних закладів, 2,1 тисячі працівників Управління державної служби з надзвичайних ситуацій, 210 військовослужбовців Національної гвардії України та інші правоохоронці виконуватимуть завдання із забезпечення правопорядку в день голосування. Зокрема, охорону приміщень виборчих дільниць здійснюватимуть 1 600 працівників поліції. На вулицях міст та сіл працюватимуть понад 400 поліцейських, реагуючи на всі повідомлення про події та правопорушення», – додав Юрій Олійник. 

Як повідомляла ОПОРА, голова правління ОПОРИ Ольга Айвазовська показала, як правильно заповнити бюлетень 25 жовтня.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)