У місті Кам’янці-Подільському представник ВО «Свобода» заявив про порушення при формуванні дільничних виборчих комісій. За словами кандидата на посаду міського голови від цієї партії, щонайменше 10 їхніх представників не стали членами ДВК, хоча згідно з результатами жеребкування увійшли до складу комісій. Крім того, зникли документи, на підставі яких формували ДВК.

17 жовтня кандидат на посаду міського голови Кам’янця-Подільського від ВО «Свобода» Михайло Посітко опублікував на своїй сторінці у Facebook відео, в якому зазначив, що проаналізувавши результати жеребкування при формуванні ДВК, партійці встановили «ряд грубих порушень і недотримання правдивості інформації при формуванні цього складу».

За словами Михайла Посітка, близько 10 членів комісій від партії не потрапили до складу ДВК, хоча мали б там бути відповідно до результатів жеребкування. Він також розповів, що 13 жовтня представниця ВО «Свобода» у ТВК звернулася до комісії з вимогою надати їй завірені документи, щоб мати можливість оскаржити рішення ТВК у суді. Однак не отримала всіх документів, тож 16 жовтня представники партії відвідали ТВК і дізналися, що документи, на підставі яких формували ДВК, відсутні. Відтак звернулися до правоохоронних органів, щоб зафіксувати цей факт зникнення документів. Водночас, як повідомили ОПОРІ в ГУНП в Хмельницькій області, станом на 21 жовтня кримінального провадження в цій справі немає.

21 жовтня в розмові з комунікаційницею ОПОРИ в Хмельницькій області Михайло Посітко розповів, що списки осіб, відносно яких проводилось жеребкування, зникли з інформаційної дошки невдовзі після того як були вивішені, тож вдалося сфотографувати не всі аркуші, а лише зі складом 20 ДВК з 59. І тільки до складу цих 20 ДВК не включили 10 представників ВО «Свобода».

Голова Кам’янець-Подільської міської ТВК Лариса Ткачук під час телефонної розмови цього ж дня зазначила ОПОРІ, що не бачить підґрунтя для звинувачень в порушеннях. «До мене звертався член комісії. Секретар комісії надала їй і копію постанови, і копію списків. Їм все надано 16 жовтня», – повідомила голова ТВК.

За інформацією Михайла Посітка, виправити ситуацію ТВК збиралася на засіданні 21 жовтня. Однак, як повідомила спостерігачка ОПОРИ, яка відвідала засідання, відповідне питання не розглядалося, а членкиня ДВК від ВО «Свободи» Юлія Дрозд була відсутня на засіданні, бо, як зазначила голова комісії, перебуває на роботі.

Юлія Дрозд підтвердила, що не могла взяти участь у засіданні комісії, а також надала ОПОРІ відповідь поліції на своє звернення з приводу крадіжки списків кандидатів у члени ДВК. Згідно з інформацією поліції в отриманих матеріалах відсутні дані, які б вказували на наявність кримінального правопорушення. За словами Юлії Дрозд, вона збирається оскаржувати таке рішення поліції.

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, такі питання як формування складу ДВК, в тому числі шляхом жеребкування, та визначення керівних посад, слід оперативно оскаржувати в судовому порядку. Приміром, якщо ТВК сформувала ДВК своєю постановою від 9 жовтня, то кінцевим строком для оскарження такої постанови  було 14 жовтня. Як показує практика, суди оперативно і належним чином досліджують всі обставини таких виборчих спорів, а також у разі необхідності витребовують необхідні документи.

Згідно з частинами 1, 8 статті 204 Виборчого кодексу України дільнична виборча комісія утворюється відповідною міською чи районною у місті, сільською, селищною виборчою комісією не пізніш як за п’ятнадцять днів до дня виборів у складі голови, заступника голови, секретаря та інших членів комісії.

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.